In sport, kerk en school

Vooral in deze bovengenoemde drie activiteiten zijn vrijwilligers bezig, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Zelfs meer dan zestig procent van de vrijwilligers is gevraagd om vrijwilligerswerk te doen. Vooral sportverenigingen hebben kennissen en vrienden, die daarvoor ook gevraagd zijn. Gemiddeld zijn deze vier uur per week in de weer. Vanaf vijftien jaar tot maar liefst vijfenzeventig jaar zijn zij werkzaam en die vullen ze zelf in tot maar liefst zeshonderdduizend banen.

Protestantse kerkleden zijn bezig

Vooral leden van de Protestantse Kerk in ons land scoren in dit opzicht heel hoog! Maar liefst vijfenzestig procent van hen verricht vrijwilligerswerk. Toch zijn zij vooral bezig in hun eigen kerken. Godsdienst en kerksheid spelen een grote rol bij sociale samenhang. Van onze bevolking van achttien jaar en ouder rekent vierenvijftig procent zich tot een kerkelijke gemeenschap of tot een kerkelijke gezindheid of een levensbeschouwelijke groepering. Kunnen we daar niet blij mee zijn?

Vrijwilligers in scholen

Fijn is het dat, er ook vrijwilligers zijn die de scholen bezoeken en leerkrachten helpen met leerlingen. Die kunnen soms ook heel veel voor de jongens en meisjes op scholen betekenen. Soms kunnen zij ook veel doen aan taal, rekenen, aardrijkskunde en geschiedenis.

Dat doen zij ook graag. Heerlijk dat zij met hulp van God de leerlingen kunnen helpen, waarvoor de leerkrachten niet altijd inspringen.

DS. W. CHR. HOVIUS