De jubilarissen bij Door Eendracht Verbonden, v.l.n.r. Aai van den Hoek, Adrie van den Nieuwendijk en Marian van Oostenbrugge. Foto-inzet: mannenkoorvoorzitter Jaap van Oostenbrugge overhandigt dirigent Corné de Geus een exemplaar van de jubileum-Cd. Foto's: Hans Villerius
De jubilarissen bij Door Eendracht Verbonden, v.l.n.r. Aai van den Hoek, Adrie van den Nieuwendijk en Marian van Oostenbrugge. Foto-inzet: mannenkoorvoorzitter Jaap van Oostenbrugge overhandigt dirigent Corné de Geus een exemplaar van de jubileum-Cd. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Jubilarissen en Cd-presentatie bij mannenkoor Door Eendracht Verbonden

Tijdens de avond werd de jubileum-Cd gepresenteerd die eerder dit jaar werd opgenomen en werden drie jubilarissen gehuldigd die al vanaf het begin aan het koor verbonden zijn. Het zijn Aai van den Hoek, Adrie van den Nieuwendijk en Marian van Oostenbrugge, die alle drie een oorkonde kregen uitgereikt en in de bloemetjes werden gezet.

Door Hans Villerius

Op bed nóg zingen

Aai van den Hoek (85) is de oudste van de drie. Hij zingt z'n leven lang al op Stellendamse koren, zelfs al voordat hij trouwde. De zangverenigingen van weleer zijn er niet meer. Daarom was Van den Hoek 25 jaar geleden blij dat Door Eendracht Verbonden werd opgericht. Al tijdens de oprichtingsvergadering was hij van de partij en werd hij lid van het mannenkoor. Wat hij mooi vindt aan een avond zingen in koorverband vertelt hij eenvoudig en duidelijk: "Uitzingen wat er vanbinnen leeft. En wanneer 't daar goed ligt, zing je daarna op bed nóg. Begrijp je?" Aai zingt bariton. En wat hij éénmaal heeft ingestudeerd, blijft er bij hem voor altijd in zitten, zelfs de moeilijkste inzetten. Zo vormt hij een steunpilaar binnen zijn partij.

Uitjubelen

Adrie van den Nieuwendijk (82) was er ook bij toen de oprichtingsvergadering werd gehouden. Zodra hier op het dorp een mannenkoor komt ga ik erheen, zei hij altijd. En dat kwam er toen Door Eendracht Verbonden werd opgericht. Dus ging hij. Meteen werd hij bestuurslid. En toen hij later penningmeester werd, is door zijn inzet de financiële positie van de zangvereniging duidelijk verbeterd. Eén van de activiteiten die hij voor dit doel op zich nam is het zelf maken van advocaat en dat in besloten kring verkopen. Hoogtepunt is voor hem het moment waarop het koor 44 leden telde, met voor alle vier de zangpartijen een gelijk aantal zangers. Zelf zingt hij bas. "Ik kan geen noten lezen, dus moet ik het helemaal van de repetitieavonden hebben", zegt Van den Nieuwendijk. "En ik ben ook geen prater, maar zingend kan ik 't uitjubelen…!"

Vanbinnen meezingen

De jongste jubilaris is Marian van Oostenbrugge (53), de enige vrouw op het mannenkoor, met dien verstande dat zij geen lid is, maar als organiste al die jaren de zang muzikaal heeft begeleid. Ze werd destijds door de mannen zelf gevraagd. En ze heeft er nooit spijt van gehad dat ze daar ja op heeft gezegd. "Ik kan er zo van genieten als je die mannen eerst hun partijen hebt horen studeren en daarna hoort hoe ze 't op een uitvoering zingen, kippenvel gewoon." Marian speelt al vanaf haar zevende orgel, maar solo spelen is heel iets anders dan wanneer je als organist een begeleidende functie vervult. "En die kunst verstaat zij", zegt dirigent Corné de Geus. "Ze speelt met de tekst mee. Komma's, harder of zachter, ze speelt er helemaal op in, ik hoef me daar eigenlijk nooit mee te bemoeien, want ze voelt 't zelf aan." Het geheim daarachter? "Ik zing vanbinnen altijd mee terwijl ik speel", verklaart Marian eenvoudig.

Jubileum-Cd

Naast de huldiging van de jubilarissen was er tijdens het jubileumconcert ook de presentatie van de jubileum-Cd, die de titel draagt 'Gij dienaars van Hem'. De Cd werd in juni dit jaar opgenomen in de Hervormde Kerk te Dirksland, door Hovo Records te Elburg, in aanwezigheid van belangstellend publiek, waarmee ook werd samen gezongen. De geluidsdrager vormt een weerspiegeling van 25 jaar Door Eendracht Verbonden, met een repertoire van Psalmen en bekende geestelijke liederen, afgewisseld door samenzang. Ook instrumentaal ensemble Festivo en organist/pianist Sander van den Houten werkten aan de opname mee. Te beluisteren valt hoe Door Eendracht Verbonden een kwarteeuw na de oprichting zingt: spontaan en tegelijk gevoelvol, met de warme sound van een mannenkoor. De muzikale begeleiding op de Cd vindt afwisselend door orgel en ensemble plaats, terwijl ook enkele instrumentale solo's werden opgenomen. Vermeldenswaard zijn ook de fraaie voorspelen van Sander van den Houten, die deze vol muzikaliteit en met gedrevenheid ten gehore bracht.
De Cd is voor € 12,50 verkrijgbaar en kan besteld worden via de website van het koor: www.mannenkoordooreendrachtverbonden.nl. Bovendien wordt van het jubileumconcert in Stellendam ook een DVD geproduceerd. Wie hier interesse in heeft kan dit kenbaar maken via de mail: mannenkoorstellendam@gmail.com.

Afbeelding
Afbeelding