Afbeelding
Foto:

Flakkees gas

Goeree-Overflakkee pontificaal in beeld bij de NOS, dat gebeurt niet iedere dag. Afgelopen woensdag was dat wel het geval. Vertegenwoordigers van het eiland vertelde tijdens de klimaattop in Parijs over de ambitie om in 2020 een energieneutraal eiland te zijn. Een verslaggever van de NOS gaf uitleg over de presentatie. Wethouder van der Vlugt zegt in het filmpje tegen de camera: "We zijn er supertrots op. In het dialect zeggen we dan, dat is Buutegeweun."

Door middel van een mix van onder andere windmolens, zonnecollectoren, de getijdencentrale en een waterstofcentrale moeten we op het eiland in staat zijn om over vijf jaar al onze energie zelf op te wekken. Een mooie ambitie wat mij betreft. Gewoon de energie die in de natuur zit gebruiken, in plaats van opwekking door middel van 'vieze technieken', zoals kolen- of kerncentrales. Door de kracht van de wind, zon en het getijde te benutten kunnen we het eiland bij wijze van spreken losmaken van de overkant. Wat betreft de energievoorziening staat het eiland dan op eigen benen.

Een paar weken geleden was het eiland ook al in het nieuws vanwege duurzaamheid. Het agrarische bedrijf in Den Bommel dat aardgas wint uit koeienmest stond in de belangstelling. Het is de eerste installatie in ons land die op deze manier aardgas produceert. De titel aardgas dekt eigenlijk de lading niet, want het gas komt niet uit de aarde maar uit een Flakkeese koeienstal. Het is dus eigenlijk koegas, stalgas of gewoon Flakkees gas. Een mooie innovatie en een knap staaltje ondernemersgeest.

Al met al wordt er op het eiland stevig gepionierd op het gebied van duurzame energie. Dat onderstreept wat mij betreft de mentaliteit op het eiland, de mentaliteit van de handen uit de mouwen steken. Geen luchtfietserij, maar gewoon aan de slag gaan. En dat is blijkbaar zo bijzonder dat de NOS op bezoek komt om er verslag van te doen...