Damvereniging Denk en Zet

SOMMELSDIJK – Maandag 7 december werden de volgende wedstrijden bij Damvereniging Denk en Zet gespeeld.

Afdeling 1

J. van den Ouden - P. van Brussel         0-3
J.J. Melaard - W. Drenth         0-3

Afdeling 2

S.W. Keijzer - M. Meijer                3-0
W. Stolk - S. Maliepaard 3-0

Tweede bekerronde

M. Klink - J. Jordaan                 2-0
A. Verolme - H. Keuvelaar         2-0
P. van Brussel - J. de Jong                         2-0
W. Vroegindeweij - R. Jacobs                 2-0
A. van der Veer - I. Mackloet 1-1
P. Leroy - G. Kamp         2-0
J. van Hoorn - R. van Rijnberk 1-1
J. van den Ouden - R. Kwakernaak        2-0

Het was de avond van de tweede bekerronde. Niet iedereen deed daaraan mee. In de competitie leed Jan van den Ouden zijn eerste nederlaag, na zes winstpartijen. Dat zal hard aangekomen zijn. Knap van Van Brussel, die het uitstekend doet in afdeling 1. De nederlaag die Melaard tegen Van Drenth leed, moet als een mokerslag zijn aangekomen. Hij stond twee schijven voor, met de mogelijkheid van doorbreken. En toen ging het ineens mis, maar dan ook helemaal mis. Je hebt bij dammen pas gewonnen als je de laatst zet gedaan hebt.

Meijer kwam al gauw op achterstand. Het was knap dat hij het zo lang volhield. Het wachten is op een tweede winstpartij. Dat moet toch kunnen?

Maliepaard verviel tegen Stolk weer in zijn oude kwaaltje: vlug zetten, niet uitkijken. Heel lang was alles in evenwicht, totdat hij via een simpel zetje op verlies kwam te staan.

Klink maakte een drie om drie zet, maar Jordaan kreeg daardoor een zwakke schijf, die niet te handhaven was. Later ging het nog een keer verkeerd en toen had Klink de punten binnen. Keuvelaar zette verraderlijke valletjes op. Verolme tippelde er bijna in. Op het allerlaatste moment kreeg hij het in de gaten en wist toen zijn partij op een knappe manier te winnen. Van Brussel en De Jong speelden een leuke partij. Een drie om drie zet leverde Van Brussel een doorbraak naar dam op. Toen was hij niet meer te houden. De partij tussen Vroegindeweij en Jabobs was gauw afgelopen. Het verloop ervan is ons ontgaan. Wel werd duidelijk dat de punten naar Vroegindeweij zijn gegaan.

Mackloet blunderde in de beginfase van de wedstrijd tegen Van der Veer. Dat kwam hem op het verlies van twee stukken te staan. Toen iedereen dacht dat de beslissing wel gevallen was, kwam Mackloet terug. En jawel hoor, hij haalde er op een slimme manier toch nog een remise uit. Toen Kamp tegen Leroy voor zijn gevoel een verkeerd zetje deed, bleek dat hij het bij het goede eind had. Leroy kwam op dam. Kamp spartelde nog wat na, maar dat had hij net zo goed niet meer hoeven te doen. Van Rijnberk zette Van Hoorn volslagen klem. Hij kon geen kant meer op, hij kon alleen nog maar offeren. Het was een klein wondertje dat hij er toch nog remise wist uit te slepen. Ondertussen leverde Ruud een fraaie prestatie. Kwakernaak heeft bijna tot aan het eind een schijf tegen Van den Ouden voorgestaan. Hij maakte een afruil, in de veronderstelling dat ze beiden om dam zouden komen. Maar die dammen kwamen niet. Wel deed hij op een gegeven moment een zwakke zet. Daardoor sloeg de balans ineens de andere kant uit en gelukte het Van den Ouden zowaar ook nog om de punten in de wacht te slepen. (J. van Hoorn)