Ceremony of Christmas Carols

ZIERIKZEE - Voor het 25e jaar wordt in de Nieuwe Kerk in Zierikzee de Ceremony of Christmas Carols uitgevoerd. Dit is reden voor het Thomaskoor om er op vrijdag 18 december een extra feestelijk gebeuren van te maken. Naast alle gebruikelijke koren, zoals het vocaal ensemble Waisisi, het Prins Mauritskoor uit Middelharnis en het koperensemble, wordt ook deelgenomen door de solozangeres Martine van de Kar en een strijkensemble.

Met een onderbreking van twee jaar - vanwege de restauratie van de Nieuwe Kerk in Zierikzee - worden de Christmas Carols al meer dan een kwart eeuw uitgevoerd. Het koor van de CSG Prins Maurits en van de Thomaskerk werken vanaf de allereerste keer al mee. Vanaf het begin was deze stijlvolle, liturgische manier van vieren: Bijbellezingen afgewisseld door wereldberoemde Engelstalige Carols, een groot succes. Altijd was de kerk binnen de kortste keren uitverkocht.

Het thema van dit jaar luidt 'Herders van mensen'. In korte schriftlezingen komt het herderschap van mensen steeds terug. Bijzonder aspect is, dat de meeste schriftlezingen ditmaal worden gedaan door een vrouwelijke 'herder' uit de omgeving, een pastor die werkzaam is in het pastoraat van een ziekenhuis, een verzorgingshuis of een kerkelijke gemeente. De overige lezingen worden gedaan door ds. Michiel de Zeeuw en burgemeester Gerard Rabelink.

Ook muzikaal zijn er meerdere verrassingen. Naast het indrukwekkende begin, waarbij één jonge stem van achter uit de kerk 'Once in Royal David's city ' zingt, vertolkt het uitgebreide koperensemble een bijzonder 'Stille Nacht' en de zangeres Martine van de Kar zingt, met Waisisi begeleid door het strijkensemble, het van oorsprong Noorse Koppången. Ook zullen de koren regelmatig in beurtzang zingen. Daarbij zal het prachtige 'All is well', waarbij iedereen betrokken wordt, een hoogtepunt zijn. Verder biedt het programma een kleurrijk palet van Christmas Carols, die gezongen worden onder leiding van Marco van 't Hoff en Mar van der Veer, waarvan laatstgenoemde al die 25 jaar de leiding van de Ceremony heeft.

Kaarten voor deze speciale editie, die begint om 20.00 uur, zijn verkrijgbaar via de website www.toegangskaartjes.nu of bij Van der Krieke Computers, Mol 11, Zierikzee.