Aanhoudend zacht en tamelijk wisselvallig decemberweer

December 2009 en 2010 waren hele bijzondere maanden met volop sneeuw en boven de pakken sneeuw werd het toen ook erg koud op een aantal plaatsen. De Kerst werd zelfs wit in beide jaren!
Eigenlijk bleven de winters tot en met maart 2013 opvallend koud door de bank genomen en sommigen hadden het voorzichtig al over de geleidelijke terugkeer van een kleine 'ijstijd'.

Niets van dit alles, want de afgelopen twee jaar was het weer vertrouwd mildheid troef en schoten we weer eens door naar het andere uiterste qua temperatuur. Momenteel is het ook nog steeds erg zacht en de eerste tien dagen van de maand komen ontegenzeggelijk weer in het rijtje met warmste eerste decades van december ooit terecht. De rest van deze week blijft het uiteraard zacht op de Eilanden: zowel de dag- als nachttemperatuur blijft royaal boven nul en komt gemiddeld nog steeds veel te hoog uit voor de tweede decemberweek. Bovendien blijft het steeds erg vochtig, met vochtpercentages van gemiddeld 85-95. De zon is nauwelijks aanwezig op deze toch al zo korte decemberdagen.
Met de regenperikelen valt het niet bepaald mee. Serieuze regen dient zich vrijdag en deels zaterdag aan. Toch lijkt een flink deel van de zaterdag wel droog te verlopen in Zuidwest-Nederland.
Ook op de zondag zal het niet geheel droog ogen, vanwege de aanwezigheid van een nogal slingerend front tussen de vijftigste en tweeënvijftigste breedtegraad, dus precies in onze omgeving.

Uiteraard waait de wind nog steeds uit de bekende zuidwesthoek. Stormachtig wordt het echter niet.
In de tweede maandhelft neigt alles wat te zullen afkoelen zonder dat het diepwinters lijkt te worden.
De kans op een wat meer noordwestelijke stroming wordt wat groter vanaf 20 december, met tot gevolg dat het overdag eerder rond de 5 graden wordt en in de nachten soms tot wat vorst komt.
De buien die dan eventueel langskomen, zouden een wat winterse fractie kunnen gaan geven.

Het noorden van Europa krijgt wel te maken met beduidend kouder weer, maar de wind moet eerst noordoost zijn om een deel van die kou naar de Benelux te transporteren. De vraag is of dat lukt.
Momenteel zijn de kanspercentages op respectievelijk kouder en aanhoudend mild weer 50 procent.

Door weerman Marc Putto