Afbeelding
Foto: Hertog

Neem en lees

Levend Woord

'Levend Woord' is een dagboek voor jongeren, onder redactie van Inge van Hell-van Dijke; is uitgegeven bij Den Hertog op initiatief van Helpende Handen. De scribenten komen uit de Gereformeerde Gemeenten, Hersteld Hervormde Kerk, Oud Gereformeerde Gemeenten en Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Het ISBN nummer is: 9. 789 033127 267 en het dagboek kost € 14,90.

Op woensdag 18 november presenteerde Helpende Handen het dagboek 'Levend Woord'. Wat is het bijzondere aan dit dagboek? Het heeft een vast structuur in de stukjes en de uitleg van beeldspraak, daarom is dit dagboek ook geschikt voor jongeren met autisme.

Bij Helpende Handen komen regelmatig vragen binnen over de godsdienstige opvoeding van kinderen en jongeren met autisme. Met het verschijnen van dit dagboek hoopt Helpende Handen hierin een stapje gezet te hebben.

Inge van Hell, consulent lotgenotencontact en eindredacteur van het dagboek, ontving het eerste exemplaar. Ook Sharon Heger (mede-samensteller) en Hans Versloot (uitgeverij Den Hertog) kregen een exemplaar van het dagboek uit de hand van Hendrik-Jan Colijn. Inge van Hell gaf haar dagboek symbolisch door aan Willeke Lobbezoo en Sharon Heger gaf haar dagboek symbolisch door aan K. van Vliet.

Aansluitend aan de presentatie, werd een gesprek gehouden tussen ds. M. Joosse, predikant van de Gereformeerde Gemeente te Hendrik-Ido-Ambacht, en Koen van Lankveld.

Tijdens dit gesprek werd aan de hand van voorbeelden duidelijk gemaakt hoe jongeren met autisme de Bijbelse boodschap lezen en opvatten.

Het is een dagboek voor jongeren van 12-18 jaar.

Boven ieder dagboekstukje staan:

De datum
Het weekthema
Het dagthema

Daarna volgt het dagboekstukje. Ieder dagboekstukje bestaat uit dezelfde drie onderdelen:

Wat staat er in dit Bijbelgedeelte?
Wat betekent het? (Korte uitleg)
Wat betekent het voor jou? (Korte toepassing)

Onderaan het dagboekstukje staat een Psalmvers genoemd.
Dat kunnen de lezers opzoeken in hun Psalmboek om te zingen of om te lezen, als ze dat fijner vinden.Tenslotte staat er bij sommige stukjes iets om te bidden.

Het kan zijn dat jongeren in de Bijbel en in de kerk moeilijke woorden horen en beeldspraak. In deze uitgave wordt dit zo goed mogelijk uitgelegd.

De eerste week van het nieuwe jaar gaat het over Bijbellezen. Petrus laat in zijn brief de stem van God horen (lezen).

Wat Petrus laat horen, dat hebben de profeten in het Oude Testament ook gedaan. De Heere bestuurde Petrus en de profeten om Zijn wil op te schrijven in de Bijbel (uitleg).

Gods stem is 'hoorbaar' in de Bijbel. Dat is niet letterlijk een hoorbare stem, maar in Psalm 95 staat: 'Zo gij Zijn stem dan heden hoort'. Daarmee wordt bedoeld dat we van harte geloven wat de Heere in Zijn Woord zegt.

Die in de Zoon gelooft, die zal het eeuwige leven ontvangen. Die de Zoon ongehoorzaam is, niet naar Hem luistert, die zal dat leven niet zien.

Om te zingen: Psalm 95:4 en om te bidden: Vraag of je Gods stem mag horen in het lezen van de Bijbel (toepassing).

Achterin staat de inhoudsopgave met vermelding van de thema's en de afzonderlijke scribenten.

Een bijzonder waardevolle bijdrage, waarin geprobeerd is om ook jongeren met autisme op een goede wijze bij het Woord van God te betrekken. Tegelijk is het geschikt voor alle jongeren in de leeftijd van 12-18 jaar.

Warm aanbevolen!

Door: B.S. van Groningen