De delegatie namens Goeree-Overflakkee in Frankrijk: Arend-Jan v.d.Vlugt, Tonnie van Peperstraten, Guy Konings, Ben Spiering en Lennard Seriese.
De delegatie namens Goeree-Overflakkee in Frankrijk: Arend-Jan v.d.Vlugt, Tonnie van Peperstraten, Guy Konings, Ben Spiering en Lennard Seriese. Foto: pr

"Kennis delen en contacten leggen"

Vervolg van voorpagina

Van der Vlugt was enthousiast over het unieke internationale podium waarop Goeree-Overflakkee zich kon en mocht manifesteren. Temeer omdat alle facetten van de gemeentelijke plannen voor een energieneutraal eiland in 2020 konden worden gepresenteerd. Innovatie, verbindingen/mobiliteit en duurzaamheid. Projecten die de gemeente samen met ondernemers, maatschappelijke partijen en andere overheden gaat realiseren.

Getijdencentrale

Zoals gemeld, stonden er drie projecten in het bijzonder in de picture. Ben Spiering van projectbureau getijdencentrale Brouwersdam gaf aan, dat met deze getijdencentrale door innovatie grootschalige energie kan worden opgewekt. Daarbij blijft de kustveiligheid geborgd en zal de waterkwaliteit in het Grevelingenmeer worden verbeterd en hersteld. Anders dan bij tot nu toe gebouwde getijdencentrales, wordt gebruik gemaakt van beperkt getij. De getijdencentrale gaat groene energie leveren voor ten minste 25.000 huishoudens op de eilanden Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. De gemeente Goeree-Overflakkee trekt bij de plannen rondom de getijdencentrale, mogelijk te realiseren in 2020, op met de provincies Zuid-Holland en Zeeland, de gemeente Schouwen-Duiveland en Rijkswaterstaat.

Waterstoftankstation

Het opslaan van duurzame energie in waterstof, het wordt op korte termijn mogelijk op Goeree- Overflakkee. Tonnie van Peperstraten lichtte de plannen toe van het tankstation, Greenpoint Holland-Zeeland, (bij Oude-Tonge). Bij dit tankstation kan onder andere duurzame waterstof worden getankt. Er is een directe koppeling tussen het tankstation en een windmolenpark. Door het produceren en opslaan van waterstof, is het mogelijk om grote hoeveelheden energie te bufferen. Zoals ook bij zonne-, wind- en mogelijk in de toekomst getijdenenergie. Goeree-Overflakkee telt ruim 20.000 huishoudens. Het eiland zal in 2020, als alle initiatieven doorgaan, voor 300.000 huishoudens duurzame energie produceren. Daarmee is Goeree-Overflakkee niet alleen zelfvoorzienend, maar wordt het ook energieleverancier. Bij het genereren van duurzame energie is het belangrijk om ook na te denken over innovatieve vormen om de energie op te slaan. Guy Konings van Stedin sloot het side-event af door met de deelnemers dieper in te gaan op innovatieve technieken van het opslaan van energie.

Nuttige contacten

Van der Vlugt toonde zich verheugd dat de gemeente de gelegenheid kreeg om zich op dit internationale front te mogen acteren. Enerzijds kennis en kunde met elkaar te delen, anderzijds ook nuttige contacten te leggen. De wethouder sprak de hoop uit, dat in de nog resterende dagen van de Klimaattop de onderhandelingen op wereldniveau tot resultaten zullen leiden. Tot afspraken waardoor er wereldwijd actie wordt ingezet om klimaatveranderingen tegen te gaan.