Jan de Bruin, cursusleider Stoomloc-rijden met RTM-bestuurder Sam de Haan. Foto: Jaap Ruizeveld
Jan de Bruin, cursusleider Stoomloc-rijden met RTM-bestuurder Sam de Haan. Foto: Jaap Ruizeveld Foto: Jaap Ruizeveld

RTM viert gouden feest met opening van nieuw museum en jubileumboek

OUDDORP - Museum Stichting voorheen Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) op de Punt (bij Brouwersdam in Ouddorp), staat aan de vooravond van een belangrijk jaar: 2016. Het museum viert dan, op 24 september op de Donateursdag, het 50-jarig bestaan. Een gouden feest dat extra elan krijgt met de presentatie van een jubileumboek getiteld "Van Oud naar Goud". Een viertal RTM-vrijwilligers, Mark Grootendorst, Jan de Bruin, Cor Boelhouwers en Eric van der Reiden, legt thans de laatste hand aan het script. Het boek omvat 248 pagina's in kleurendruk. Al eerder in het nieuwe jaar, op 16 maart, vindt de officiƫle opening plaats van het totaal gerenoveerde, vernieuwde en in vloeroppervlak sterk uitgebreide museum. Naast deze 2 toppers biedt de RTM het hele jaar door talrijke attracties en uiteraard een rijdagen-aanbod met de bekende stoom- en dieseltram.

Door Jaap Ruizeveld

Namens het stichtingsbestuur geeft Sam de Haan graag al een kijkje in ontwikkelingen die er in en rond het museum zich afspelen. Een bijzonder evenement als binnenkomer. Belangstellenden die altijd al eens op een stoomloc hebben willen rijden, krijgen bij de RTM daarvoor nu de kans. In maart start, bij voldoende deelname, onder inspiratie van drijvende kracht Jan de Bruin, een 8 lessen omvattende cursus (theorie en praktijk). Wil men deelnemen, dan is vooraf inschrijven op info@rtm-ouddorp.nl nu al mogelijk. De cursus kost 500 euro.

Ook wijst De Haan op de nog - tot half januari volgend jaar - lopende Steentjesactie. Voor 10 euro wordt de naam van de deelnemer keurig op een wand in het nieuwe museum aangebracht. Negenhonderd personen maakten al die keuze. Aanmelden (met duidelijke naamsvermelding) kan ook weer via het genoemde e-mailadres.

Ondersteuning

Zonder support van onze sponsoren en donateurs en zonder de fantastische inzet van onze vrijwilligers, zou het onmogelijk zijn dit RTM-museum met alles er op en er aan draaiend te kunnen houden, geeft Sam de Haan aan. Wij zijn daar zeer erkentelijk voor. Gelden vanuit IRP Goeree-Overflakkee, de Provincie, de Rabobank, het Prins Bernhardfonds en de Herman Smit-foundation worden zorgvuldig besteed. Innovatie, het opknappen en het onderhouden van het materieel zijn speerpunten. Wekelijks wordt hier geweldig werk verzet. Met al een aantal genoemde eigen initiatieven zetten wij ons uiteraard ook in om gelden te genereren. Het RTM-museum blijkt een toeristisch recreatievoorziening te zijn. Het is meer dan alleen een eilandelijke slechtweeractiviteit. Niet alleen in het jubileumboek wordt aandacht besteed aan het verleden en heden van de RTM, ook op andere wijze worden tram en museum in de schijnwerpers gezet. Zoals in de tiendelige serie die RTV Slogo thans produceert over de periode 1878 tot heden.

Sterk uitgebreid

Onze brochure met de rijtijden in het nieuwe seizoen 2016 is gereed en daarin valt op, dat er op de zaterdagen voortaan 3 in plaats van 2 ritten worden uitgevoerd. Men kan dat op onze website terugvinden, vertelt Sam de Haan. Hij komt nog even terug op de verschillende evenementen, zoals op 30 april de Modelspoorwegdag en op de mei-driedaagse die op 5 mei start met de nationale Stoomtreindag. Het wordt tijd voor een afsluitende rondleiding door het museumcomplex. Overal wordt geverfd, getimmerd en gebouwd. In maart moet het immers klaar zijn. De extra uitbreiding in vloeroppervlakte en het scheppen van een met een trap te bereiken bovenverdieping, hebben al zichtbare vorm gekregen. Vanaf die verdieping, waar de modelspoorbaan komt en onder andere een leslokaal, heeft de bezoeker straks een fantastisch overzicht op tentoongestelde loc(s) en wagens.

Trouwlocatie?

Op de begane grond wordt de info-/winkelruimte ingericht. Er is een eigen plek voor medewerkers, een nieuw toiletdeel en een afgeschermde entree met kassa. Voor een consumptie kan men terecht bij de keukenbalie. Alles wordt gedaan om de bezoeker in de "watten" te leggen. Het nieuwe museum: een place to be. Graag zou het stichtingsbestuur ook het museum met al haar faciliteiten beschikbaar stellen als "trouwlocatie". Het verzoek daartoe is inmiddels bij het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee ingediend, zegt Sam de Haan. Bij het afscheid op het buitenterrein wijst de bestuurder nog op de in aanbouw zijnde replica van de watertoren die destijds in Strijen heeft gestaan. Het werk vordert gestadig. Wellicht kan ook dit project bij de opening van het museum al worden gepresenteerd.

Kersttram

Een tip voor een leuk uitje op Tweede Kerstdag, 26 december, is en blijft natuurlijk een rit met de stoom verwarmde kersttram. Vanaf het museum aan de Punt in Ouddorp heen en terug naar de eindhalte Scharendijke/Dolfijn. Vertrektijden 11.45, 13.30 en 15.30 uur. Uiteraard wacht u bij het museum een hartelijke ontvangst en u kunt genieten van chocolademelk en oliebollen.

Het logo dat in het jubileumjaar wordt gebruikt.