Beleidsadviseur Duurzaamheid Lennard Seriese verzorgt de eilandpresentatie.
Beleidsadviseur Duurzaamheid Lennard Seriese verzorgt de eilandpresentatie. Foto: pr

Inzet voor energieneutraal eiland in 2020 scoort op internationaal podium in Parijs

GOEREE-OVERFLAKKEE – Meer dan tevreden keerde donderdagavond, na een driedaags verblijf in Parijs, de ambtelijke afvaardiging van de gemeente Goeree-Overflakkee onder leiding van wethouder Arend-Jan van der Vlugt, samen met drie innovatieve ondernemingen, terug van het podium waar zich nu al twee weken de internationale VN Klimaatconferentie afspeelt. Het was gelukt om zelfs in twee sessies van elk 2 uur, verdeeld over 2 dagen, in het Holland Climate Pavilion in de Franse hoofdstad, de ambities toe te lichten om het eiland in 2020 energieneutraal te laten zijn. Dit door energiebesparing en duurzame energieopwekking. Enerzijds door gebruik te maken van wind, zon en zee en anderzijds te wijzen op bedrijfsinvesteringen zoals bijvoorbeeld het vergisten van koeienmest tot gas. Het platform bij de Klimaattop was mogelijk gemaakt door het ministerie van Innovatie en Milieu. Naast Goeree-Overflakkee waren Amsterdam, Rotterdam, Breda, Nijmegen en Haarlemmermeer vertegenwoordigd.

Door Jaap Ruizeveld

Op allerlei manieren, met Engelstalige flyers, heeft de eilandelijke delegatie zich ingezet om de kansen die er waren ook volledig te benutten om internationale deelnemers aan de Klimaattop te interesseren voor de ambities en duurzaamheidsinzet op Goeree-Overflakkee. De belangstelling en het bezoek van Nederlandse parlementariërs aan een van de sessies was uiteraard bijzonder relevant. De innovatieve getijdencentrale die op de Brouwersdam zal worden gebouwd, het tankstation Greenpoint Holland-Zeeland (waar duurzame waterstof kan worden getankt) en de wind- en zonneparken, het waren speerpunten die ruim de aandacht trokken. Wethouder Van der Vlugt en beleidsadviseur Lennard Seriese waren de gemeentelijke aanspreekpunten bij de sessies.

Uniek podium

Het leidde, samen met de presentaties van Greenpoint, Stedin en Projectbureau Getijdencentrale Brouwersdam, tot enthousiaste reacties en vragen in Parijs. Ook daarbuiten kwam Goeree-Overflakkee in de schijnwerpers te staan. Zoals bij de ruime aandacht voor de eilandelijke ambities en aanpak van duurzaamheid en energiebesparing in het NOS-journaal van woensdagavond.

Lees verder op pagina 3.