Het opsporen van permanente bewoners van recreatiewoningen is tijdelijk opgeschort

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een verrassende ontwikkeling in het zeer omstreden onderwerp 'Permanente bewoning van recreatiewoningen'. Een overvolle tribune met bewoners van het recreatiepark De Ventjager aan de Steigerdijk in Ooltgensplaat hoorde donderdagavond in de raadsvergadering het besluit van burgemeester en wethouders (portefeuillehouder Markwat) om de proactieve opsporingsinzet tijdelijk op te schorten. Voor een periode tot medio tweede kwartaal 2016. Dat is dan het moment dat de raad zich kan buigen over een nieuw voorstel omtrent het gemeentelijk handhavingsbeleid. Dit wordt ambtelijk voorbereid, waarbij het advies van de ingestelde Rekenkamercommissie - in haar tweede rapport - wordt betrokken.

Door Jaap Ruizeveld

Met nadruk stelde de portefeuillehouder dat dit opschortingsbesluit niets zegt over eventuele legalisatie. Het doet ook niets af als er op juridische gronden, openbare orde of brandveiligheid wel gehandhaafd moet worden. Voorafgaand aan de verklaring van de wethouder, ontvouwde zich een emotioneel debat waarin om stopzetting van de controles op recreatieparken werd gevraagd. Met veel passie had secretaris Berendsen namens het bestuur van De Ventjager als inspreker ook al aangedrongen op uitstel van besluitvorming en beëindiging van de controles.

Dubbelbestemming

Hij opperde de mogelijkheid van een dubbelbestemming, waarbij er sprake is van een recreatieve hoofdbestemming met de aanduiding wonen is toegestaan. "Wij staan open voor constructief overleg en hopen die insteek ook van de gemeente. Las een fase van rust in. Wij willen niet dat emoties oplopen. Wij kijken ook kritisch naar onszelf." De sympathieke uiting van zijn woorden scooreden duidelijk bij de raadsfracties. "Constructief. Dat biedt ruimte voor het zoeken naar een oplossing", zei Van Dam (SGP). Hij vertolkte daarmee de gevoelens van andere politici. Na een persoonlijke inbreng van inspreker Den Hartog over het gevoerde handhavingsbeleid was Osinga (VVD) aan zet. Hij had het onderwerp geagendeerd.

Rillingen

Het dossier Permanente bewoning van recreatiewoningen is al vele weken een hot item op het eiland. Fractievoorzitter Rein Osinga (VVD) sprak in de gemeenteraad eerder al zijn ernstige bezorgdheid uit over ontwikkelingen rond dit onderwerp. "Bij menig bewoner van recreatiewoningen lopen de rillingen over de rug. Ga zorgvuldig om met gezinnen die al dan niet via een persoonsgebonden beschikking in een gedoogsituatie zitten. Het gaat soms om langdurige bewoningen gedurende vele jaren en daardoor verworven rechten, omdat er niet of nagenoeg niet handhavend werd opgetreden", is zijn insteek. Nu de Rekenkamercommissie de eerste fase van haar onderzoeksrapport publiceerde en een vervolgstap is gestart, wilde de VVD het onderwerp kritisch aan de orde stellen.

Reflectie

Osinga gaf een gedetailleerd overzicht van de momenten in de afgelopen maanden dat de fractie het onderwerp in mondelinge – en schriftelijke vraagstelling aan het college aan de orde stelde. Dat leidde tot antwoorden van de verantwoordelijk wethouder en weer tot vervolgvragen. Nu lag het eerste rapport van de Rekenkamercommissie (historische context voormalige gemeenten) op tafel. Osinga was positief over dit rapport, waarin duidelijk de grote verschillen zijn geformuleerd over het destijds gevoerde beleid in die gemeenten. Daarbij verwees hij naar de reflectie dat er geen twijfel bestaat over het feit dat een eenduidige aanpak onrecht doet door de historische gegroeide situaties. Maar juist die reflectie komt totaal niet tot uitdrukking in een schriftelijke reactie van het college/portefeuillehouder. Ook zou niet zijn gemeld wat de gevolgen zijn voor bewoners en omgeving van een consequent doorgevoerd handhavingsbeleid. Met een gericht voorbeeld over de gevolgen, onderbouwde Osinga zijn betoog. Hij stelde vervolgens vragen of het juist is dat het gemeentebestuur het beleid zou aanpassen en zo ja, met wie dat besproken is. Op dat moment nog niet wetend tot welk een verrassend besluit het college inmiddels was gekomen.

Voorkom ongelukken

Van Alphen (EVV) wilde dat er een pas op de plaats werd gemaakt. Voorkom ongelukken. En juridisch kan je niet het beleid van verschillende gemeenten zo maar in elkaar schuiven. Vervolgens kwam het tijdelijk "verlossende" antwoord van het college. Er komt half 2016 nu helderheid omtrent een vast te stellen nieuw beleid. Het advies van de Rekenkamercommissie wordt hiervoor als een bouwsteen gezien. En overleg met betrokkenen. Voorlopig een rustpauze en dat is door iedereen gewenst.