Het vasthouden van vaste ligplaatshouders (hier in Middelharnis) is belangrijk, vindt het gemeentebestuur.
Het vasthouden van vaste ligplaatshouders (hier in Middelharnis) is belangrijk, vindt het gemeentebestuur. Foto: Jaap Ruizeveld

Verlaging van tarieven haven- en kadegelden

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de oordeelvormende fase en gelijk daarna besluitvormend, stelde de gemeenteraad donderdagavond de Verordening haven- en kadegelden 2016 vast. Alleen Van Alphen (EVV) kon zich niet in de verordening vinden. Hij miste in het document een duidelijke visie op de toekomst van de haven in Middelharnis. Er zijn veel kansen en waarom belicht het college die niet? Recreatieve havens zullen meer moeten doen tegen de dalende belangstelling. Anders gezegd, zich dus moeten inzetten om het tij te keren. Het particulier initiatief staat klaar om een plan te presenteren. Maak daar gebruik van, adviseerde Van Alphen. Wethouder Trouwborst pakte dit signaal positief op. In overleg zullen wij aan dit onderwerp vorm en inhoud geven, beloofde hij de raad.

Door Jaap Ruizeveld

In het document is een tariefsverlaging opgenomen voor vaste ligplaatshouders. Aanleiding tot de aanpassing is, dat voorheen verschillend is omgegaan met het innen van opbrengsten (zoals huur/havengelden) binnen het havengebied. Gebruikers vonden deze ongelijkheid niet prettig. Daarnaast wordt nu ingestoken om op korte termijn een goede harmonie tot stand te brengen in de gemeentelijke havens. Dit betekent geen uiteenlopende huurprijzen met verschillende ondernemers in eenzelfde haven. De gemeente wil voor de komende jaren ook geen hogere tarieven vaststellen voor het havengeld. De watersport is sterk aan het vergrijzen, geeft de gemeente aan in het dossier. De tarieven bij verhuurders staan onder druk door een dalende bezettingsgraad. Als daar bovenop ook een hoog havengeldtarief geldt, kan dat voor een ligplaatshouder reden zijn om te vertrekken. Om ervoor te zorgen dat de gemeente vaste ligplaatshouders behoudt, is het noodzakelijk om het havengeld te verlagen, is de argumentatie van het gemeentebestuur.

Weerstand

Vanaf 2014 zijn de tarieven voor het havengeld van vaste ligplaatshouders en passanten met meer dan het inflatiepercentage verhoogd. Deze verhoging kwam voort uit het bezuinigingsplan van de gemeente. Het tarief voor vaste ligplaatshouders is vanaf 2014 van € 36,12 per m¹ per jaar verhoogd naar € 54,00. Het passantentarief van € 1,41 per m¹ per dag naar € 1,65. Dit betreft de tarieven voor het havenkanaal van Middelharnis. Tegen deze verhoging was en is weerstand bij de vaste ligplaatshouders.

Tarieven

Na aanpassing wordt het tarief voor vaste ligplaatshouders in het havenkanaal van Middelharnis verlaagd naar € 47,50 per m. per jaar en voor de vaste ligplaatshouders in de Parkhaven (Middelharnis) en in Waterstad (Stad aan 't Haringvliet) van € 36,12 per m. naar € 30,-. Er is geen aanleiding om het passantentarief van € 1,65 (Havenkanaal Middelharnis) aan te passen. Andere gemeentelijke havens in de buurt hanteren een hoger tarief. Wel zal er een ander tarief worden gehanteerd buiten het seizoen. De verwachting is, dat een lager tarief in die periode leidt tot een langere verblijfsduur van passanten, meent de gemeente en daarom wordt voor het tijdvak oktober-april het tarief op € 1,25 vastgesteld.

Met WSV Flacquee moet nog een nieuwe huurovereenkomst worden gesloten.