Nog tenminste tien dagen zacht en wisselvallig

Wisselvalligheid troef blijft het motto voor het weerbeeld tot medio komende week. En het blijft uitermate zacht, ook met zo nu en dan maximale temperaturen dik in de dubbele temperatuurcijfers.
De wind blijft nog zeker ruim een week stevig doorwaaien uit de bekende milde zuidwesthoek. Na de maandagse en dinsdagse regen waren de woensdag en donderdag de iets betere weerdagen.

Nagenoeg droog bleef het met af en toe wat zon ook, maar uitbundig zonnig was het niet echt. Een hogedrukgebied bij Frankrijk straalde wat uit richting de Benelux en daardoor verbeterde het wat. Dit hoog is uiteraard geen blijvertje en naar vrijdag regende het alweer in Zuidwest-Nederland. Op de zaterdag kan het grootste dagdeel zo goed als droog verlopen, maar de zondag geeft dan weer regen.
Vooral die zondag zal somber verlopen op de Eilanden met andermaal een gevulde regenmeter. De temperatuur blijft zeer hoog voor december: het kan zelfs tot 14 graden worden in de subtropenlucht.

Ook begin nieuwe week gaan we op dezelfde voet verder met dus weinig verandering op de Eilanden. Daarna zou het enige tijd stabieler kunnen worden onder invloed van een hogedrukgebied richting onze omgeving, dat later doortrekt naar Oost-Europa. De atmosfeer kan dan beduidend stabieler gaan ogen en het blijft voor de verandering eens langer dan anderhalve dag bijna droog. Ook koelt het af.
Mocht dat hoog zich nabij Nederland installeren, dan komt er een periode met weinig wind en mistkansen.
De dagmaxima leveren dan in en komen uit op hooguit 7-8 graden, terwijl de nachten koeler worden. Waarschijnlijker is dat het hoog relatief snel doortrekt en de oceaanstoringen weer rap zullen volgen. Als we nog iets verder vooruitblikken en de huidige lijn van het Amerikaanse weermodel volgen, zien we rond of vanaf half december toch een wat serieuzere uitbraak van koude poollucht richting de Noordzeeregio.

Mocht dit scenario daadwerkelijk gestalte krijgen, dan komen we in een aantal gure winterse buien terecht met natte sneeuw en wat vorst in de nacht. Dit is nou typisch zo'n plaatje dat bij een dynamische winter hoort; die telkens sterke afwisselingen tussen zachte en koudere lucht.