Afbeelding
Foto: pr

Dagboeken

In het kort wil ik drie dagboeken bespreken: 'Psalmen voor jou', door ds. W. Pieters, uitgegeven bij Om Sions Wil, 'Gebouwd op het fundament', door ds. M. Goudriaan (red.), uitgegeven bij Den Hertog en 'Gouden moment' door J.C. Ryle, bij uitgeverij De Banier verschenen.
'Psalmen voor jou' is een paperback, gebouwd op het fundament met een stevige kaft en 'Gouden momenten' in een kleiner formaat, ook met harde kaft. Stuk voor stuk waard om ze te bezitten en te lezen. Een heel jaar door.
Van elk een karakteristiek:


Gouden momenten

'Gouden momenten' van J.C. Ryle is samengesteld door J. Kranendonk-Gijssen en kost € 19,50. ISBN-nummer: 9. 789. 462. 78. 709.
De bekende Engelse John Charles Ryle (1816-1900) had de gave om zijn boodschap in korte bewoordingen weer te geven en snel tot de kern van de zaak te komen.
Dit is terug te vinden in de dagboekstukjes in 'Gouden momenten'. Deze zijn samengesteld aan de hand van de vele werken die Ryle ons heeft nagelaten.
Deze geschriften vormen een goudmijn van wijze woorden en de boodschap is nog hoogst actueel. Waartoe roept Ryle op? Tot bezinning en zelfonderzoek. Maar, tegelijk wijst hij heen naar de hemelse Medicijnmeester. Zo is het mogelijk om momenten van stil zijn te hebben met de Schrift aan de hand van dit dagboek 'Gouden momenten'.
Op 1 januari begint Ryle met 'Ik ben het Licht der wereld'. Een uitspraak van de Heere Jezus over Zichzelf. Deze woorden geven aan dat de wereld licht nodig heeft, omdat zij van zichzelf duisternis is… In dit stukje wijst Ryle op de Heere Jezus, het enige geneesmiddel tegen de duisternis. Waarom? Omdat Hij is opgestaan, net als de zon, om licht, leven en vrede en zaligheid te verspreiden in deze duistere wereld. Alleen in Zijn licht zien wij het licht.
Van harte aanbevolen!


Psalmen voor jou

'Psalmen voor jou', door ds. W. Pieters, neemt je mee door het boek der Psalmen. Het kost € 11,95 en verscheen onder ISBN-nummer: 9. 789. 491. 586. 781.
Op de achterkant van deze uitgave lees ik: 'Ben je op zoek naar een apotheek? Dan kun je in het Bijbelboek Psalmen terecht. Wil je graag een eindje wandelen in een prachtig park? Het Psalmboek is er bijzonder geschikt voor. Ben je meer een goudzoeker? De 150 liederen van dit Bijbelboek zitten vol gouderts.
Misschien kijk je verbaasd op van bovenstaande drie zinnen. Ze zijn ontleend aan het voorwoord dat de Statenvertalers schreven bij de Psalmen.
Om ook jónge zieken te voorzien van geestelijke medicijnen, en om ook jonge wandelaars een mooie route te bieden in Gods tuin, en om ook jónge goudzoekers rijk te maken met de schat die eeuwige waarde heeft, vulde ds. W. Pieters in 2013 een jaargang van het jeugdblad 'De Catechisant' met pakkende stukjes over alle 150 Psalmen.
Wil je – nu zonder beeldspraak – iets weten over bekering, God vrezen, geloofsvertrouwen, strijd tussen geest en vlees? Of over vergeving van zonden en eeuwig leven? In het Bijbelboek Psalmen kun je, aan de hand van de korte uitleg die dit boek bij elke Psalm geeft, er heel wat over vinden. En wie weet, ga je er al lezend stilletjes of hardop van zingen:

Prijs de HEER' met blijde galmen,
Gij, mijn ziel, hebt rijke stof,
'k Zal zo lang ik leef mijn psalmen
Vrolijk wijden aan Zijn lof
'k Zal zo lang ik 't licht geniet,
Hem verhogen in mijn lied.

De stukjes zijn duidelijk van uitleg en geven een bron van informatie, maar ook onderwijs in de weg van de zaligheid. Telkens besluit de schrijver met een kort citaat van Johannes Calvijn bij de betreffende Psalm en ook een lied om te zingen.
Bij Psalm 150 staat het volgende citaat van Calvijn:
'De tijd zou komen, dat de liederen die toen alleen in Judea vernomen werden, overal zouden weerklinken. En inderdaad zijn wij in deze profetie samengevoegd met de joden in dezelfde harmonie'.

Een bijzonder dagboek, neem, lees, overdenk en zing.


Gebouwd op het fundament

Tenslotte 'Gebouwd op het fundament', onder redactie van ds. M. Goudriaan. Aan dit dagboek werkten mee: kand. G.A. van Ginkel en de volgende predikanten: M. Maas, M. Klaassen, D. Jongeneel, J.M. Molenaar, A. Snoek, J.Th. Pronk, J. Muller, P. Vernooij, A.L van Zwet, M. Goudriaan en B.L.P. Tramper. Het dagboek kost € 19,90. ISBN-nummer: 9. 789. 033. 127. 205.
Het is een dagboek dat samengesteld is over wisselende profeten en apostelen. De titel uit Efeze 2 paste hier heel goed bij. Zowel de profeten als de apostelen hebben de Christus verkondigd als het eigenlijke en onwankelbare Fundament van Zijn Kerk, de Rots van behoud.
Wat heeft de auteurs gedreven?
Om vanuit de leer en het leven van de apostelen en profeten ouderen en jongeren te brengen of des te meer te brengen op het fundament van apostelen en profeten. U/jij mag ook lezen: te brengen tot Hem, Die de uiterste Hoeksteen is, Christus Jezus.
Diverse profeten en apostelen worden in de dagboekstukjes voor het voetlicht gehaald, maar altijd in de omlijsting dat het gaat om de grote Profeet en Leraar, de Heere Jezus Christus.

Het dagboekstukje voor 31 december gaat over Micha 4:5b: 'Maar wij zullen wandelen in de Naam des HEEREN onzes Gods, eeuwig en altoos'.

In hoofdstuk 3 spreekt Micha waarschuwend over de oordelen, maar hier in Micha 4 klinkt het zo anders. Het lijkt een totaal andere toon. Hoe kan dat? Micha, hoe komt u hier aan? Hebt u dit zelf verzonnen? Nee. Ik heb het uit Gods mond gehoord. Maar spreekt de Heere dan Zichzelf niet tegen?
Spreekt Hij dan met twee monden? Nee, maar wel met twee woorden.
Altijd weer. Zijn Woord heeft altijd twee kanten. Beide kanten tonen overigens maar één ding aan. Wat? Dat Hij woord houdt, dat Hij de zonde haat, dat Hij Zijn beloften trouw blijft, dat Hij de God van Zijn volk is en blijft, zelfs door het oordeel heen en dat Hij uit is op het goede. Wie God verlaat, heeft smart op smart te vrezen. Maar wie in Zijn wegen gaat, Zijn paden bewandelt, zal Hij het goede doen zien. Hoe sluiten wij het jaar af? Vallen wij de profeet bij? 'Want alle volken zullen wandelen, elk in de naam van zijn god; maar wij zullen wandelen in de Naam van de HEERE onze God, eeuwig en altoos. Alleen door de vaste Rots, van ons behoud!

Ook dit dagboek zal zijn weg wel vinden, het is gedegen en goede kost!