De 103-jarige mevrouw Bestman, verguld met het verjaardagsbezoek van de burgemeester. Foto: Hans Villerius
De 103-jarige mevrouw Bestman, verguld met het verjaardagsbezoek van de burgemeester. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Mevrouw Bestman 103 jaar

DIRKSLAND – In zorgcentrum Geldershof werd mevrouw A.P. Bestman-Hogerwerf dinsdag 2 december 103 jaar. Een leeftijd die niet velen bereiken en waarvoor burgemeester Ada Grootenboer namens het gemeentebestuur de jarige 's middags graag even opzocht om haar te feliciteren en een fraai bloemstuk te overhandigen.

Door Hans Villerius

Sinds maart 2011 woont mevrouw Bestman in Geldershof, waar ze op haar kamertje op één van de bovenetages tevreden haar dagen doorbrengt. 's Morgens wordt ze opgehaald om een kopje koffie te drinken in de zaal beneden, maar verder blijft ze het liefst op haar eigen stekje.
Ze werd in Herkingen geboren. Eigenlijk buiten Herkingen, op ''t Kraekje', halverwege de Zuiddijk tussen Dirksland en Herkingen. Dat was toen nog Melissantse grond, maar naar school en naar kerk gaan deed het ouderlijk gezin in Herkingen. Toen ze nog op de lagere school zat en nog maar elf jaar was, moest ze na schooltijd naar Nieuwe-Tonge – lopend – om daar op een boerderij bij twee kinderen op te passen. Toen ze van school afkwam, werd ze er 'dienster' en ging ze er wonen. Tot aan haar trouwen is ze hier werkzaam gebleven.
Haar man, ook afkomstig uit Herkingen, heeft ze op het eigen dorp leren kennen en hun huwelijksjaren hebben ze hier ook doorgebracht. Op 76-jarige leeftijd is hij vrij plotseling overleden, al weer 31 jaar geleden.
Later is mevrouw Bestman verhuisd naar het bejaardencentrum in Herkingen. En daarvandaan is ze in het voorjaar van 2011 naar Geldershof gekomen. Ze geniet nog een redelijk goede gezondheid, zij het dat ze flink hardhorend is. Met de rollator kan ze zich in haar kamer best nog uit de voeten maken en ze schuwt het ook niet om in haar keukentje nog wat te doen.
Mevrouw Bestman heeft vijf kinderen, tien kleinkinderen en elf achterkleinkinderen. Tussen haar en haar laatstgeboren achterkleinkind zit meer dan eeuw leeftijdsverschil!