Tijdens het werkbezoek overtuigden de CDA bestuurders zichzelf van de verkeersonveilige situatie bij Nieuwe-Tonge. Foto: Hans Villerius
Tijdens het werkbezoek overtuigden de CDA bestuurders zichzelf van de verkeersonveilige situatie bij Nieuwe-Tonge. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

'U had een schop mee moeten brengen, dan konden we nu meteen beginnen!'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Een delegatie van CDA bestuurders van de provincie Zuid-Holland en van de gemeente Goeree-Overflakkee bracht vrijdagmiddag 27 november een werkbezoek aan Goeree-Overflakkee. Onder hen de Statenleden Meindert Stolk, Paul Rijken en Ellen Verkoelen, maar ook mr. Arie Slob en partijbestuurslid Jan Huizinga.

Door Hans Villerius

Ze lieten zich door wethouder Arend-Jan van der Vlugt bijpraten over de vele ontwikkelingen die op het eiland gaande zijn. Ze brachten een bezoek aan zeehondenopvang A Seal, waarvan de vernieuwing haar voltooiing nadert. En ze vergewisten zich persoonlijk van de verkeersonveilige situatie aan de N215 bij Nieuwe-Tonge.

Frustratie

Het is een cruciale oversteekplek voor fietsers en voetgangers sinds de enige bushalte voor heel Nieuwe-Tonge zich hier bevindt. Door het vele gemotoriseerde verkeer dat ter plaatse passeert, in samenhang met de onoverzichtelijke bocht in de weg, is deze plek echter zeer onveilig. Maar ook het daarbij gelegen stukje parallelweg, langs café De Tram, is voor fietsers zeer onveilig omdat zij samen met vracht- en zwaar landbouwverkeer gebruik moeten maken van dit weggedeelte. Er ligt al jaren een kant-en-klaar verbeteringsplan gereed, maar de uitvoering ervan wordt steeds op de lange baan geschoven, tot grote frustratie van velen. Vandaar dat de dorpsraad van Nieuwe-Tonge graag van het CDA werkbezoek gebruik maakte om bij de statenleden aan de bel te trekken, om ze naar hun dorp te halen en ze te laten zien waar het over gaat.

Hopeloze zaak

Namens de dorpsraad voerde Anne-Karin Guijt het woord. "Veertig jaar geleden was het hier al een gevaarlijk punt", zo gaf ze aan, "en dat is daarna alleen maar erger geworden. De verkeersintensiteit is toegenomen, de bushalte is hiernaartoe verplaatst en ook voor groepen leerlingen uit Zeeland is dit de oversteekplaats om op hun fiets naar Middelharnis naar school te gaan. Metingen ter plekke registreerden 18.000 verkeersverplaatsingen per dag. Daar moeten de fietsers tussendoor. Door de enorme drukte durven veel ouderen hier niet meer over te steken, dus maken ze ook geen gebruik meer van het openbaar vervoer. Tijdens bewonersavonden die de dorpsraad organiseert wordt de verkeersonveilige situatie steevast als speerpunt nummer één naar voren gebracht. Twintig jaar geleden is al gestart met het maken van plannen om de situatie hier te verbeteren. En plannen líggen er ook al, al zeven jaar lang, geaccordeerd en wel, met de uitvoering kan dus zó worden begonnen. Maar er gebeurt maar niks!

Lees verder op pagina 3.