Het CDA te gast in het vernieuwde A Seal te Stellendam. Foto's: Hans Villerius
Het CDA te gast in het vernieuwde A Seal te Stellendam. Foto's: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

'Eerst de goede dingen doen, daarna pas de dingen goed doen!'

NIEUWE-TONGE – Het werkbezoek van de CDA bestuurders van vrijdagmiddag 27 november startte in het fraaie nieuwe restaurant Zoet of Zout te Stellendam. Aan de hand van een informatieve presentatie liet wethouder Van der Vlugt tal van facetten van Goeree-Overflakkee de revue passeren. Van de strijd tegen het water tot de gemeentelijke herindeling, van de geografische ligging tot de economische pijlers van het eiland. En natuurlijk de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en eilandmarketing.

Door Hans Villerius

Van der Vlugt presenteerde Goeree-Overflakkee als eiland van Transport, van Land- en Tuinbouw, van Visserij, van Recreatie en Toerisme, van Bedrijvigheid, van Zorg en Welzijn, en als eiland van Energie. Het streven om in 2020 energieneutraal te zijn, de diverse innovatieve- en duurzaamheidsprojecten die op meerder terrein al gerealiseerd zijn of nog op stapel staan én waarmee het eiland vooroploopt, het hebben van de meeste Blauwe Vlaggen ter wereld in de categorie jachthavens, de gebiedsontwikkeling van het Noordereiland bij Stellendam, de vertegenwoordiging van Goeree-Overflakkee op de VN Klimaattop in Parijs: de CDA'ers waren flink onder de indruk van het vele goede dat zich op Goeree-Overflakkee ontwikkelt en waarmee dit relatief kleine gebied zich duidelijk op de kaart zet als voorbeeld voor veel andere gemeenten.

Waardoor zo goed?

"Waardoor komt het", zo klonk dan ook de vraag, "dat 't hier zo goed gaat? Negentig procent van de gemeenten geeft in de eerste jaren na een herindeling alleen maar problemen. Hier zie je 't tegenovergestelde…" Een concreet antwoord hierop valt lastig te geven, zo gaf de wethouder aan, maar een aantal factoren speelt volgens hem daarin wel een duidelijke rol. "Het succes komt in belangrijke mate vanuit het eiland zelf voort. Velen, zeker ook onze ondernemers, zagen de herindeling als hét moment om belangrijke stappen vooruit te zetten en dat hebben ze heel goed opgepakt. Daarnaast stellen we ons als gemeente op het standpunt dat je nieuwe initiatieven zo veel mogelijk moet stimuleren en faciliteren. Ook hebben we er profijt van dat we een stevige ambtelijke organisatie hebben. En door de bezuinigingen die we hebben doorgevoerd zitten we financieel eveneens op 't goede spoor."

Gevarieerd kenniscentrum creëren

Na de wethouder was het woord aan voorzitter René Wissekerke van zeehondenopvang A Seal, dat zich grenzend aan restaurant Zoet of Zout bevindt, om te vertellen over de totstandkoming van de opvang en over de toekomstplannen die eromheen zijn ontwikkeld en waarvan een deel al wordt uitgevoerd. "Het startte hier als mooi initiatief ten behoeve van recreatie en toerisme. In korte tijd werden hiervoor vanuit de eilandelijke bevolking voldoende geldelijke middelen bijeengebracht. Er werd een plan uitgewerkt en dat is geworden wat 't nu is." Het gaat hier echter niet alleen om het opvangen van zeehonden, zo gaf Wissekerke aan, maar evenzeer om het verhaal dat de dieren vertellen. "De zeehond staat bovenaan in de voedselketen en fungeert daarmee als ecologische thermometer van dit gebied. In combinatie met andere projecten die in de regio zijn of nog worden opgezet en waarbij ecologie een rol speelt, kunnen we in zuidwest Nederland zo gezamenlijk een gevarieerd kenniscentrum creëren dat vele bezoekers trekt. Bovendien zullen hier ter plekke ook Rijkswaterstaat en de KNRM hun intrek nemen om hún verhaal aan het publiek te vertellen. Volgens ons moet het allemaal haalbaar zijn, vooral door eerst de goede dingen te doen en pas daarna de dingen goed te doen."