De mannen naast het kottermodel IJM 2. V.l.n.r.: Klaas Groenendijk, Krijn de Ronde, Peter Zandburg en Jan Tieleman.
De mannen naast het kottermodel IJM 2. V.l.n.r.: Klaas Groenendijk, Krijn de Ronde, Peter Zandburg en Jan Tieleman. Foto: Julian Villerius

Tieleman Keukens nu ook showroom voor modelbouw

MIDDELHARNIS – Het heeft dan ruim zestien jaar geduurd, maar eindelijk is daar het resultaat. Peter Zandburg, Krijn de Ronde en Klaas Groenendijk brachten zaterdagmorgen met veel zorgvuldigheid een stuk levenswerk naar Tieleman Keukens: een modelschip van ongeveer tweeëneenhalve meter lang, dat echt kan varen.

Tekst en foto: Julian Villerius

Op 1 februari 1999 begonnen de mannen met dit project. Daarvóór hebben ze al een ander schaalmodel gemaakt, van het schip 'Eben Haëzer' GO-8. Klaas Groenendijk, een van de drie bouwers, wilde na dat project eens een stoommotor maken. De vader van Peter Zandburg stemde in om samen met de andere mannen een schip eromheen te bouwen. Ze hebben altijd nog vissersschepen gebouwd en dat deden ze ook nu weer. Ze kozen ervoor om het schip 'Herman' IJM 2 als schaalmodel te reproduceren.

Levenswerk

Het project heeft jaren geduurd en er zijn veel zaterdagmiddagen aan gespendeerd. Op een paar maanden na zijn ze er zestien jaren mee bezig geweest. "Het is echt een bijzonder project geworden, een stuk levenswerk." vertelt Peter Zandburg. Werkelijk alles is handmatig gemaakt. "Behalve de boutjes en de moertjes", merkt Krijn de Ronde op. "Het is heel veel afvalmateriaal van andere bedrijven dat wij gebruiken." In totaal is het zo'n tienduizend uur werk wat nu ter bezichtiging staat opgesteld in het keukencentrum. "We hebben altijd nog de moed erin gehouden" beamen de mannen. "Nooit opgeven", voegt Krijn toe.

Radiografisch bestuurbaar

Terwijl Peter en Krijn drie zaterdagen bezig waren met het maken van minuscule voorwerpen – zoals mandjes – hield Klaas zich bezig met het elektrische gedeelte van het schip. De replica is namelijk radiografisch bestuurbaar. Het kostte ook heel veel tijd en werk om dit te realiseren. De stoomketel moest automatisch kunnen werken en dat leverde nogal eens wat storingen op. Maar uiteindelijk is het allemaal gelukt. Zo'n vier weken geleden ging het stoomschip met succes te water op het Grevelingenmeer.

Tevreden

De scheepsbouwers zijn zeer tevreden met het resultaat. Het kottermodel staat met motor en al veilig in een glazen kast bij Tieleman Keukens. De kast waarin het schip staat, is door het keukencentrum gesponsord. Het schip wordt hier vanuit maatschappelijk oogpunt tentoongesteld. "Wij hebben veel respect en bewondering voor dergelijke bijzondere projecten en de bijbehorende mens", aldus Tieleman. "Wij zijn zes dagen per week geopend en dus erg toegankelijk voor alle mensen die het schip willen zien." De bouwers vinden het een prachtlocatie om hun werk tentoon te stellen en wat hen betreft, blijft het schip daar voor altijd staan.

Bekijk ook het filmpje met meer beelden van het modelschip op www.eilandennieuws.nl.