Jaap Bakelaar (links) overhandigt het eerste exemplaar van ‘Een wandeling langs de middenstand van Sommelsdijk in vroeger tijden’, deel 2, aan de heer Van der Boom, die de samensteller behulpzaam was met tips en informatie over de Sommelsdijkse winkeliers tussen 1900 en 2000.
Jaap Bakelaar (links) overhandigt het eerste exemplaar van ‘Een wandeling langs de middenstand van Sommelsdijk in vroeger tijden’, deel 2, aan de heer Van der Boom, die de samensteller behulpzaam was met tips en informatie over de Sommelsdijkse winkeliers tussen 1900 en 2000. Foto: Kees van Rixoort

Wandeling langs Sommelsdijkse middenstand van vroeger vervolgd met een tweede boek

SOMMELSDIJK – In mei, vlak voor Vaderdag, verscheen deel 1. Nu, vlak voor de cadeaumaand december, is deel 2 van 'Een wandeling langs de middenstand van Sommelsdijk in vroeger tijden' verschenen. Samensteller Jaap Bakelaar overhandigde het eerste exemplaar vorige week dinsdag aan de heer Van der Boom van de gelijknamige boekhandel in Sommelsdijk.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het pand van Boekhandel Van der Boom staat zelf ook in het boek. Het beslaat namelijk de middenstand die tussen 1900 en 2000 te vinden was aan de Oudelandsedijk, de West-Krakeelstraat, de Voorstraat, het Marktveld en de Oranjestraat. In deel 1 behandelde Jaap Bakelaar de Oostdijk en de Westdijk. En er staan nog twee delen op stapel, nummer 3 al in de loop van 2016. Daarin komen de winkels en andere neringdoenden aan de Enkele Ring, de Dubbele Ring, de Sint Joris Doelstraat en de Sint Sebastiaan Doelstraat aan bod. Het afsluitende deel 4 behandelt de middenstand aan de Binnenweg en de overige straten van Sommelsdijk.

Kwartet

Bij elkaar heeft Jaap Bakelaar, voormalig verpleegkundige, dan, als het kwartet compleet is, circa 150 zaken en zaakjes in beeld gebracht. Het eerste deel bevat er 44, het tweede 35. "Er waren enorm veel winkels", zegt de schrijver en samensteller, die sinds halverwege de jaren zeventig in Sommelsdijk woont. "Je had ze werkelijk overal. Mijn boeken gaan verder dan alleen de winkeliers. Ook bijvoorbeeld de kolenboer en de schilder heb ik meegenomen."

Onbekend fotomateriaal

Het eerste deel was rijk geïllustreerd met historische foto's van de winkels en vaak ook de winkeliers. Veelal gaat het om onbekend fotomateriaal. Datzelfde geldt voor het zojuist verschenen deel 2, waarin bovendien twee schilderijen zijn afgebeeld, een van Rasenberg en een van Jaap van der Slik. De boekjes nodigen uit tot een wandeling door Sommelsdijk: wat is er nog te zien van toen?

De boekjes over de Sommelsdijkse middenstand komen voort uit de hobby van Jaap Bakelaar. Hij verzamelt alles wat met de geschiedenis van Goeree-Overflakkee te maken heeft. Zijn Flakkee-bibliotheek telt circa vierhonderd boeken. Daarnaast heeft hij een forse collectie foto's, onder andere van Sommelsdijkse families.

Met het verzamelen van gegevens over het roemruchte winkelverleden van het dorp begon Bakelaar een jaar of acht geleden. Toen hij nog in de wijkverpleging werkzaam was, kwam hij dagelijks bij de mensen over de vloer. Veel van hen wisten heel wat te vertellen over vroeger. Ook met voormalige winkeliers kwam hij in gesprek, veelal via Cees van der Sluijs. Zij hadden vaak ook foto's voor hem. Uiteindelijk prikkelde dit Bakelaar om alles over de Sommelsdijkse middenstand van weleer vast te leggen en, door er publicaties van te maken, te delen met anderen.

Van het eerste deel zijn er aardig wat verkocht. Wie de serie compleet wil hebben, doet er goed aan naar Boekhandel Van der Boom te gaan en nu deel 2 aan te schaffen. Het kost, net als het eerste deel, 10 euro. Het is ook te koop bij Kievit Copy en Multimedia (KCM) in Middelharnis, dat de boeken produceert, en bij de samensteller zelf (telefoon 06 31091490). Verzenden is mogelijk. Dan komen er wel verzendkosten bij.