Hen Maliepaard onthult de naam van 't Stadshuus. Wethouder Markwat en directeur Van Nieuwaal kijken toe. (Foto: Wim van Vossen Fotografie)
Hen Maliepaard onthult de naam van 't Stadshuus. Wethouder Markwat en directeur Van Nieuwaal kijken toe. (Foto: Wim van Vossen Fotografie) Foto: Wim van Vossen Fotografie

"Belangrijk is, dat de mensen de regie over hun eigen leven houden"

Vervolg van de voorpagina

Zo hebben alle bewoners een tablet en een goede Wifi-verbinding, waarmee ze van alles kunnen doen. De voordeur openen, de boodschappen bestellen, de krant lezen, noem maar op. Deze techniek is nu als proef in gebruik genomen en daarmee loopt Stad aan 't Haringvliet voorop in de rest van het land. Mocht het allemaal goed gaan, dan kunnen daar in de toekomst nog opties aan worden toegevoegd met beeldcontact. Bijvoorbeeld met de zorgverlener of meekijken met de kerkdienst. Belangrijk is, dat de mensen de regie over hun eigen leven houden".

Tot slot wenste Van Nieuwaal alle bewoners veel woongenot toe en hij sprak de hoop uit, dat er in de toekomst nog meer appartementen kunnen worden gebouwd. Er is grond beschikbaar en de partijen willen wel, maar dan moet iedereen natuurlijk ook wel echt in Stad aan 't Haringvliet blijven wonen".

Mooie combinatie

Na Van Nieuwaal spraken ook huisarts Joost van Putte, Wim Driesse van CuraMare en wethouder Daan Markwat, die wethouder De Jong verving. Alle heren waren het erover eens, dat er een prachtig, maar vooral ook praktisch complex was gerealiseerd. Of, zoals Daan Markwat het verwoordde: "Het is een mooie combinatie van wonen en zorg, waardoor mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen en ook nog eens in eigen dorp. We hopen, dat de overige 11 appartementen alsnog kunnen worden gebouwd en dat dit concept ook kan worden gerealiseerd in andere kernen op het eiland".

Onthulling naam

Na alle woorden, was het tijd om de naam van het complex bekend te maken. Deze was verstopt in een net met ballonnen, die voor de verandering niet werden opgelaten, maar naar beneden kwamen. In Stad aan 't Haringvliet was een prijsvraag uitgeschreven om een mooie naam te verzinnen. De respons was zeer groot, maar de naam 't Stadshuus was door twee mensen ingestuurd, te weten Eric Godrie en Frans van der Valk en dus werd deze gekozen voor het pand.
In het atrium van het gebouw onthulde de wethouder samen met de heer Maliepaard het bord, waarop de naam van het woonzorgcomplex prijkt. Het officiƫle gedeelte werd afgesloten met een optreden van het koor 'De draoge keeltjes'. Een vrolijk blues over het dorp en het gebouw, waarin echter ook een kleine kritische noot was te horen. Dat mocht echter de pret niet drukken, want na dit optreden was het tijd om de 'draoge' kelen te smeren en te proosten op een mooie toekomst voor Stad aan 't Haringvliet.