Afbeelding
Foto:

Sinterklaaskoorts

Er heerst Sinterklaaskoorts in huize Kraaijvanger. Vorig jaar ging het allemaal nog een beetje langs ons prinsesje heen, maar dit jaar wordt er reikhalzend naar het heerlijk avondje uitgekeken. Ze kent alle Sinterklaasliedjes al uit haar hoofd. Net als de boeken met verhalen over Sinterklaas die papa en mama elke dag - het liefst twee tot drie keer - voor moeten lezen. En ze gaat de deur niet uit als haar mooie pietenmuts niet op haar blonde krullen prijkt. Laatst was die muts even weggewaaid en transformeerde ons lieve peuterpietje in een heuse paniekpiet. Dat was schrikken, maar gelukkig had de eerlijke vinder 'm op het prikbord in de supermarkt geprikt: crisis afgewend.

Bij de optocht stond ons pietje vooraan: ze klappertandde hoorbaar, maar gaf geen kik en was vastbesloten haar kruidnoten niet te delen met papa en mama, die haar halfbevroren terzijde stonden. Vol verwachting keek ze naar Sinterklaas. "Die is groot!" zei ze toen hij rakelings langs haar heen liep. En het moet worden toegegeven; hij was in het echt veel groter dan de prentenboeken ons wilden doen geloven. Ook de Pieten maakten indruk en toen ze begonnen te dansen, liet ze ons weten niet meer mee naar huis te willen. Onhandig, maar niet zo onhandig als het feit dat ze na elk bezoek aan opa en oma steevast één schoen achterlaat. Iedereen weet tenslotte dat Sint met name bij opa's en oma's rijkelijk en herhaaldelijk met cadeautjes en snoepgoed strooit.

Sinterklaas: het is één groot feest voor ons meisje. Toen we haar vertelden dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is en Zwarte Piet soms ook stoute kindjes in de zak stopt, begon ze alleen maar meer te glimmen. Een nieuwe ambitie was geboren: in die zak belanden en met Zwarte Piet en Sinterklaas op de stoomboot varen! Het pedagogische effect dat Sint op sommige kindjes heeft, is dus niet aan onze peuter besteed. Sterker nog: ze wil Sint vragen of er nog meer in de zak mogen. "Papa mee. En mama mee. En Isa mee." Mocht u over drie weken mijn column missen, dan weet u dus hoe dat komt.