De drie echtparen die hun huwelijk laten inzegenen in de Hervormde Kerk van Stellendam, v.l.n.r. Maralda en Louis Roekx, Leen en Wil van den Boogert, Barend en Nelly Keijzer. Geheel rechts dominee Davy Hoolwerf.
De drie echtparen die hun huwelijk laten inzegenen in de Hervormde Kerk van Stellendam, v.l.n.r. Maralda en Louis Roekx, Leen en Wil van den Boogert, Barend en Nelly Keijzer. Geheel rechts dominee Davy Hoolwerf. Foto: Adri van der Laan

Getrouwde echtparen laten hun huwelijk alsnog inzegenen

STELLENDAM – Het wordt zondag een bijzondere dag voor een aantal echtparen van de Hervormde PKN Gemeente van Stellendam. Tijdens de kerkdienst vragen drie echtparen een zegen over hun huwelijk. Niet omdat de echtelieden deze week zijn getrouwd, maar omdat - om verschillende redenen – nog nooit tijdens een huwelijksdienst Gods zegen over hun verbintenis is gevraagd.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Dominee Davy Hoolwerf, predikant van de Hervormde Gemeente van Stellendam, legt uit dat hij bij zijn werk in de gemeente regelmatig echtparen tegenkomt die niet in de kerk zijn 'overgetrouwd', zoals dit op het eiland wordt genoemd. Een aantal van deze – soms al jarenlang getrouwde – echtparen heeft dit door de jaren heen als een groot gemis ervaren. Ondanks dat ze een gezegend huwelijk hebben, is dit nooit in het openbaar in de kerk bevestigd door een huwelijksinzegening. Voor ds. Hoolwerf was dit de reden om, via persoonlijke contacten en een oproep in het kerkblad, echtparen die hier behoefte aan hebben in de gelegenheid te stellen om alsnog een zegen over hun huwelijk te vragen. "Hiervoor is het nooit te laat", aldus de predikant. Hij geeft aan dat het juist in de huidige tijd, waarin trouw aan elkaar binnen het huwelijk onder druk staat, nodig is om de waarde van het huwelijk hoog te houden.
Een drietal echtparen wil van de gelegenheid gebruikmaken om hun huwelijk alsnog in het openbaar in te laten zegenen. De kerkenraad heeft besloten om in de morgendienst van aanstaande zondag 29 november hiervoor gelegenheid te geven in een speciale dienst.

Verschillende redenen

De drie echtparen waarvan zondag alsnog hun huwelijk wordt ingezegend, zijn Leen en Wil van den Boogert, Nelly en Barend Keijzer en Louis en Maralda Roekx. Zij geven aan dat zij uitzien naar de dienst van zondag. Om verschillende oorzaken is er op hun huwelijksdag geen kerkelijke inzegening geweest. Eén van de redenen was dat dit vroeger niet gebruikelijk was, omdat dit niet 'zomaar' kon. Voor anderen zijn er persoonlijke redenen geweest, waardoor een huwelijksinzegening niet heeft plaatsgevonden. Maar alle drie zijn ze ervan overtuigd dat de inzegening van hun huwelijk en het opnieuw uitspreken van de belofte naar elkaar heilzaam zal zijn voor hun huwelijksleven.
Alle drie de stellen kijken naar zondag uit. De reacties vanuit hun persoonlijke omgeving waren wisselend. Er waren positieve reacties vanuit de kinderen, maar ook blijkt het dat familieleden niet zo goed weten hoe ze met hun besluit om moeten gaat. Er wordt helemaal niet of wat onwennig gereageerd.


Dominee Hoolwerf verduidelijkt dat het zondagochtend geen huwelijksdienst zal zijn zoals deze doorgaans worden gehouden. Het wordt een 'gewone' dienst, waarin de liturgie wel op de huwelijksinzegening is aangepast en ook de preek is op het belang van het huwelijk toegespitst. In de afgelopen tijd heeft de predikant al meermalen over het huwelijk gepreekt. Tijdens de dienst zal ook een kort formulier worden gelezen.

Goed moment

Zowel de drie echtparen als dominee Hoolwerf hopen dat de dienst van zondag een goed moment zal zijn om terug te denken aan de zegen die zij in hun huwelijk hebben mogen ontvangen. En misschien wordt de drempel verlaagd voor hen waarbij het nog nooit niet tot een inzegening in de kerk is gekomen.


De dienst van a.s. zondag begint om 10.00 uur en wordt gehouden in de Hervormde Kerk aan de Bosschieterstraat. Na afloop is er gelegenheid om koffie te drinken en de echtparen Gods zegen toe te wensen.