Chris Winsemius wist de hele Prins Maurits aan het zingen te krijgen.  
Chris Winsemius wist de hele Prins Maurits aan het zingen te krijgen.   Foto: Kees van Rixoort

Er zit muziek in de Kindwijs Academie

DIRKSLAND – Ook een docent raakt nooit uitgeleerd. Daarom heeft Kindwijs, de organisatie die acht en binnenkort dertien protestants-christelijke basisscholen op Goeree-Overflakkee verbindt, de Kindwijs Academie opgericht. De Kindwijs Academie werd woensdag 25 november geopend tijdens een feestelijke bijeenkomst in de christelijke basisschool Prins Maurits in Dirksland.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De Kindwijs Academie doet aan professionalisering, nascholing en intervisie. Ook het stimuleren van ontmoeting en samenwerking tussen de leerkrachten van de aangesloten basisscholen, onder andere door middel van een tweejaarlijkse conferentie, is een doel van de academie. Allemaal gericht op het bieden van inspirerend, boeiend, eigentijds en professioneel onderwijs.

"Jullie dragen de school. Daar ben ik trots op", zei Kindwijs-directeur Hans Nagtegaal voor een volle zaal docenten, onderwijsassistenten, stagiaires en vrijwilligers van het hele eiland. "Jullie hebben niveau. Dat is prima, maar het is altijd goed om te kijken of er nog ontwikkeling en verbetering mogelijk is."

"Immers", hoorde de zaal even later, "het leren is niet meer zoals vijftig jaar geleden. De technieken en de maatschappij van de eenentwintigste eeuw zijn anders. Dat vraagt om andere vaardigheden en daar moet je als docent bij aanschakelen, vanuit onze identiteit. We willen inspirerend onderwijs bieden, zodat kinderen zeggen: 'Yes, ik heb er zin in'. Wij staan dan voor op het schip om de kinderen mee te nemen. Kinderen staan open voor kennis en wij stimuleren dat zij die kennis tot zich nemen."

"We moeten samenwerken als leerkrachten", vervolgde Nagtegaal. "Dat maakt ons sterker en dat is een goede zaak. Het is nodig dat de scholen lerende organisaties zijn. De start van de Kindwijs Academie past daarbij."

Na de feestelijke start waren er meerdere workshops, bedoeld om kennis en vaardigheden over te dragen. Maar niet voordat er een Kindwijs Academie-gebakje was verorberd én Chris Winsemius een inspirerende, interactieve lezing had gehouden over muziek. Winsemius, musicus en schrijver van onder andere Sesamstraat- en Sinterklaasjournaalscènes, wist de hele zaal aan het zingen te krijgen. Onder andere 'Happy birthday', met zes verschillende stemmetjes gezongen, en een kerstcanon met maar liefst vijf groepen, klonken door de Prins Maurits. Om maar te illustreren dat de toon de muziek maakt en dat er muziek zit in de Kindwijs Academie.