De juunrenne aan de Havenweg.
De juunrenne aan de Havenweg. Foto: Archief

Stichting zet zich in voor bijzonder agrarisch erfgoed

Vervolg van voorpagina

"We hebben een locatie waar de uienren en de hooiberg geplaatst kunnen worden: De Overkant aan de Dijkstelweg in Ouddorp. Daar stond vroeger ook een uienren. Een omgevingsvergunning is er al."

Het restaureren gaat in totaal ongeveer 30.000 euro kosten. Om dat geld bij elkaar te krijgen, schrijft de Stichting Juunrenne potentiële sponsors aan. Loosjes en Verbiest denken aan (recreatie-)ondernemers, maar ook aan stichtingen en particulieren. "Ieder bedrag is welkom."

De restauratie gaat pas van start als er voldoende geld in kas is. Zodra blijkt dat er voldoende belangstelling is om de juunrenne en de hooiberg te op te knappen en te behouden, ontvangen de sponsors een factuur. Mocht er aan het eind van de rit nog geld over zijn, dan ontvangen de sponsors naar rato geld terug.

De Stichting Juunrenne is ervan overtuigd dat het moet lukken. "Dit is uniek agrarisch erfgoed. Er zijn nog maar heel weinig uienrennen. De hooiberg is ook redelijk uniek op het eiland. Het is een zeskantige met een verstelbare kap. De uienren en de hooiberg stonden als een ensemble aan de Havenweg en zo zouden ze ook weer moeten terugkeren bij De Overkant. De hooiberg zou kunnen dienen als overdekte aanvulling op het terras. We hopen de restauratie en plaatsing komend voorjaar af te ronden", aldus Loosjes en Verbiest.

Uienteelt op Goeree-Overflakkee

Al vóór het eind van de achttiende eeuw was de uienteelt geconcentreerd in het deltagebied. In de jaren vijftig van de vorige eeuw kwam 40 procent van de Nederlandse uien van Goeree-Overflakkee. In de jaren tachtig verplaatste het zwaartepunt van de uienteelt zich naar de Flevopolders. Op de lichte gronden van Goeree werden vooral sjalotten geteeld. De Ouddorpse bruine was vanaf het midden van de negentiende eeuw een bekend sjalottenras. De teelt was vooral in handen van de in Ouddorp vrij veel voorkomende kleine boertjes. Hun 'spulletjes' brachten ook bijvoorbeeld bloemen en zilveruitjes voort.