Guur weekend met kans op wat natte sneeuwvlokken

Na een uitzonderlijk zachte novemberfase met veruit de zachtste eerste maandhelft ooit, gaat het flink afkoelen vanaf het einde van deze week. In het weekend komt de middagtemperatuur zo'n slordige tien graden lager uit dan we gewend zijn geweest de afgelopen pakweg twee novemberweken.
Het aantal novemberdagen met een temperatuur hoger dan 15 graden bedraagt inmiddels al 15!

Volop dynamiek in de atmosfeer, want ook de wind laat zich niet onbetuigd. Rond woensdag kwam het al enige tijd tot stormachtige perikelen op de westkust en ook rond zaterdag kan de wind uit west tot noordwest achter een storing om nog even flink aanwakkeren tot kracht 6 op de Eilanden.
Veel neerslag staat er ook weer op 't programma en tot zondag kan er nog 10-15 millimeter water bijvallen. De gestage regenperioden maken nu plaats voor wat meer (winterse) buienperikelen.
De luchtdruk loopt flink op boven de Atlantiek, terwijl gebieden met veel lagere luchtdruk zich gaan vormen boven het noorden van Europa. Die twee factoren zorgen ervoor dat wij in een noordelijk georiƫnteerde luchtstroming geraken, waarmee koude poollucht afzakt richting de Noordzeeregio.

Donderdag liep de temperatuur in een laatste vleug zachte lucht nog even op tot bijna 15 graden. Inmiddels is de wind om en waait uit noordwest met dus die ontegenzeggelijke ferme afkoeling. Op zaterdag en zondag is het ronduit guur buitenshuis en wordt het niet veel warmer dan 7 graden.Bovendien kunnen de paar buien die dan nog vallen gepaard gaan met stofhagel en natte sneeuw. Dus het lijkt er wel op dat we de eerste natte sneeuwvlokken gaan zien van dit seizoen tot nu toe.
Waarschijnlijk blijft de sneeuw niet liggen in onze contreien, maar in Hoog-Nederland kan dat wel.
Tussen de paar gure buien door zien we ook de zon nog af en toe tevoorschijn komen.

De nachten worden ook kouder uiteraard en naar maandag is wat nachtvorst niet onmogelijk in 't veld.
Begin volgende week blijft het nog even aan de koude kant, maar deze eerste winterse uitval betekent niet dat we nu direct zijn begonnen aan 'n lange winterse episode. Het is immers nog maar november.
In de loop van de volgende week wordt het alweer wat zachter in onze Zuid-Hollandse contreien.

Meer weerinfo over de licht winterse perikelen eventueel via www.weerprimeur.nl