Afbeelding
Foto: pr

Neem en lees

In deze tijd verschijnen er bij diverse uitgevers een behoorlijk aantal dagboeken, bestemd voor verschillende leeftijden en vaak met een bepaald thema. Bij uitgeverij Den Hertog verschenen de volgende dagboeken:

Wolk van getuigen

'Wolk van getuigen', dagboek bij de Bijbel, onder redactie van Steven Middelkoop en Jacoline Roon. Op de kaft staat dat dit in het bijzonder geschikt is voor 21+, al loopt de scheidslijn natuurlijk niet zo scherp. In het woord vooraf wordt een verantwoording gegeven. Waarvan kunnen we in de wolken zijn? Van een mooie relatie, een nieuwe auto of een fijne baan. De schrijver van de Hebreeënbrief wijst ons op een andere wolk: een wolk der getuigen. Waar wordt die wolk door gevormd? Door gelovigen uit het Oude Testament: Abel, Mozes, Rachab enz. Tenslotte wordt in Hebr. 12 gewezen op de overste Leidsman en Voleinder van het geloof: Jezus Christus.

Elke dag wordt de lezer/lezeres enkele minuten in de wolk der getuigen gebracht. Wat is de bedoeling, wat is het uiteindelijk doel? Verwondering over Gods rijke daden in het leven van de geloofsgetuigen. Om je te verootmoedigen als je in zonde valt, om de Heere te danken als je door genade weer mag opstaan.

Het is de hartelijke bede van de auteurs, dat dit dagboek voor jou tot een eeuwige zegen mag zijn en opdat je met Abel, Mozes en Rachab mag delen in de genade van de Heere Jezus Christus. De volgende schrijvers hebben aan dit dagboek meegewerkt:

Ds. P.C. Hoek, ds. J. Joppe, ds. J.A. Kloosterman, ds. M.W. Muilwijk, ds. N. den Ouden, Steven Middelkoop, A. J. Speksnijder, ds. H. Zweistra, J. R. van Vugt, W. de Kloe, ds. A.A.F. v.d. Weg, ds. A. Kos, ds. K.J. Kaptein, ds. L.W. Ch. Ruijrok, Jacoline Roon, ds. D. Heemskerk, ds. W. Pieters, Gerbrand de Jong Ds. N.A. Donselaar, ds. S.T. Lagendijk, ds. J.W. van Esterik, Johan Smits, W. K. Petersen en ds. B.D. Bouman.

1 januari start met de Bron van alles: God als Schepper. Genesis 1 in relatie met Psalm 8. Het is ook tegelijk het begin van een nieuw jaar. De schepping van hemel en aarde waarin Gods grootheid uitkomt en tegelijk onze nietigheid. Maar ook mag het je blijmoedig maken. Tenminste… als deze God jóuw God is. Dan zal dit jaar voorspoedig zijn. Dit stukje in het dagboek eindigt met een vraag (trouwens, elke dag staat er een vraag bij): 'Wat is jouw verwachting voor het nieuwe jaar?'

Het is een uitgave met een slappe kaft met een mooie illustratie van een der getuigen.

Dit dagboek kwam tot stand in samenwerking met de Hersteld Hervormde Jongerenorganisatie.

ISBN nummer: 978 90. 331. 2730.4 en de prijs is € 15,90. Warm aanbevolen.

Vast geloven

Eveneens bij Den Hertog verscheen het dagboek 'Vast geloven' van ds. P. van Ruitenburg. Dit is een dagboek met een harde kaft en de inhoud is per dag in twee kolommen verdeeld.

Het is uit het Engels vertaald door Pauline Neels. De oorspronkelijke titel is: Know the Lord.

Het verscheen onder het volgende ISBN-nummer: 9. 78.9033. 125. 690 en kost € 19,90.

Ds. P. van Ruitenburg heeft al heel wat boeken op zijn naam staan, dus goede wijn behoeft geen krans. Hij is vanaf 1996 predikant in Chiliwack BC.

Ik citeer enkele zinnen uit het Woord vooraf:

'Bijbellezen is belangrijk. Het Woord is een kracht Gods tot zaligheid! Aandachtig Gods Woord lezen is echter moeilijk. In dit dagboek probeer ik de lezer te helpen om gelezen gedeelten beter te begrijpen en die dichterbij te brengen.

Het is slechts een hulpmiddel; ds. Van Ruitenburg zou het jammer vinden als de Bijbel dicht zou blijven. Soms is het beter om eerste de meditatie te lezen en daarna de Bijbel. Zo kan het Bijbellezen vereenvoudigd worden. Toch geeft de schrijver er de voorkeur aan om eerst Gods Woord te lezen, te bidden om licht en begrijp, om daarna te kijken of het dagboekstukje verwoordt wat er gelezen is. De Heere Jezus heeft Zelf gezegd: 'Onderzoekt de Schriften'. Ze getuigen van God en van Hem, de Heere Jezus Christus.

Bij iedere dag is een vraag geplaatst, ter verwerking van het gelezen Schriftgedeelte en stukje uitleg.

Eerder verscheen van deze predikant het dagboek 'Zeker weten'. Vast geloven en zeker weten horen bij elkaar.

Elke dagboekstukje heeft een pakkende titel, zoals: in het hart kijken, de vrijheid Gods, rijk of arm, ik moet sterven, onzekerheid, enz. Ook een te lezen Schriftgedeelte en een vraag.

Achterin is een tekstregister opgenomen, wat gemakkelijk is om een bepaald gedeelte op te zoeken in het dagboek.

Ds. Van Ruitenburg eindigt op 31 december met de ingrijpende titel: Uitstel. Het tekstgedeelte gaat over Openbaring 7:3. Wervelwinden worden in dit laatste Bijbelboek aangekondigd. En als er dan nergens verberging is? Sterke winden zijn een beeld van Gods oordeel. Maar de 144.000 zullen niet beschadigd worden, als Christus wederkomt. Waarom niet? Ze zijn verzegeld aan hun voorhoofden. Lijkt dit niet op het bloed aan de deurpost van het eerste Pascha? De auteur eindigt met een vraag: Als de Heere was gekomen met de vier winden, had Hij dan een teken op ons voorhoofd gevonden? Waar horen we dan bij? Haast u, voor het te laat is.

Als vraag troffen we aan: Welke winden hebben we dit jaar meegemaakt?

Een duidelijk, waardevol en helder dagboek voor jong en met het doel: vast te mogen geloven!

Afbeelding