Afbeelding
Foto:

Stortvloed aan reacties

"Zou het op Goeree-Overflakkee ook zo kunnen ontsporen?" Dat vroeg ik een paar weken geleden aan een rasechte eilander, naar aanleiding van de tumultueuze bijeenkomst in Steenbergen. "Ik denk dat zoiets hier niet gaat gebeuren," was zijn antwoord. Vorige week kwam de vuurproef toen de gemeente de komst van een groep vluchtelingen bekendmaakte. Weliswaar voor een korte periode, maar lang genoeg om een stortvloed aan reacties los te maken.

"Uniek vluchtelingenprobleem in Sommelsdijk", kopte opiniepagina Joop.nl. Eronder staat: "Er hebben zich meer vrijwilligers gemeld dan er vluchtelingen zijn aangekomen." Bij de gemeente meldden zich in korte tijd zo'n tweehonderd vrijwilligers die een steentje bij wilden dragen aan de opvang. De werkzaamheden van de vrijwilligers varieerden van kleding wassen tot het organiseren van een sportactiviteit voor de kinderen. De gemeente plaatste oproepjes voor spullen die de vluchtelingen nodig hadden. Daaraan werd al snel gehoor gegeven. Zo werden er onder andere koffers, jongensschoenen en buggy's gedoneerd aan de vluchtelingen. Een hartverwarmend ontvangst voor de Syriërs en Eritreeërs.

Niet iedereen op het eiland was het eens met de komst van de vluchtelingen naar het eiland. Toen de bussen aankwamen stonden er mensen te demonstreren bij De Staver. Op Facebook hebben ruim vierhonderd mensen de pagina 'Nee, Geen Opvang Of AZC Op Flakkee' geliked. Daar staat bij een foto van de bus met vluchtelingen onderweg naar de volgende tijdelijke opvang: "Zo!!! Dit is voorbij. ...... NU NOOOOOOOOOOOIT MEER !!!" Op een O meer of minder wordt er niet gekeken.

In Steenbergen leidde alleen de vraag of er in de toekomst mogelijk vluchtelingen opgevangen zouden kunnen worden al tot escalatie. Op Goeree-Overflakkee leidde de komst van vluchtelingen wel tot verhitte discussie, op internet, in de supermarkt en bij het praatbankje, maar de ME hoefde er in ieder geval niet aan te pas te komen. De inzet van vrijwilligers, de gedoneerde spullen, de inspanningen van de gemeente en ja, ook de ruimte die tegenstanders hadden om hun mening te uiten. Het eiland heeft zich van z'n beste kant laten zien.