Afbeelding
Foto: pr

Zeldzame Ouddorpse juunrenne moet behouden blijven

OUDDORP – In Zeeland zijn ze allemaal verdwenen. Op Flakkee is de laatste niet lang na 1999 verwijderd. Hij stond bij Stad aan 't Haringvliet. De enige uienrennen die de tand des tijds hebben doorstaan, zijn te vinden in Ouddorp. Het gaat om vijf exemplaren, waarvan er één een beschermde status heeft, omdat die behoort tot een gemeentelijk monument. Een andere uienren, die tot voor kort aan de Havenweg stond, is geadopteerd door de pas opgerichte Stichting Juunrenne. Deze stichting, voortgekomen uit de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht, is bezig sponsors te werven om de uienren én de belendende hooiberg te restaureren en daarmee als object met veel cultuurhistorische waarde te behouden.

Door Kees van Rixoort

"De uienren en de hooiberg stonden als ensemble op de gronden van Breen", vertellen secretaris Thijs Loosjes en penningmeester Jan Verbiest van de Stichting Juunrenne. Samen met voorzitter Jaap van der Slik vormen zij het bestuur. "Het gaat om een hooiberg met een verstelbare kap en een bijzondere uienren voorzien van houten aftimmerwerk en makelaartjes aan beide zijden. De ren is van na 1900 en werd gebruikt voor het drogen van sjalotten en voor het bewaren daarvan in de winter. De open zijwanden waren voorzien van gaas. Als het ging vriezen, voegde de uienboer stro toe om de vorst buiten te houden."

De uienren van de Havenweg is ongeveer twee meter breed en tweeënhalve meter hoog. Dat zijn min of meer standaardmaten. De lengte was afhankelijk van de grootte van de oogst en varieerde dus. De geadopteerde juunrenne is 28 meter lang en daarmee een flink exemplaar. In de jaren vijftig van de vorige eeuw zijn de uienrennen buiten gebruik geraakt. Dit omdat er mechanisch gekoelde ruimtes in schuren kwamen. De oude vertrouwde uienrennen verloren hun functie en zijn inmiddels massaal afgebroken en uit het landschap verdwenen.

De Overkant

De uienren en de hooiberg zijn van de gronden Breen verwijderd. Het idee om ze te laten staan en te laten opgaan in de nieuwe bestemming van de gronden, kon geen doorgang vinden. Daarom zijn de objecten gedemonteerd en opgeslagen.

Lees verder op pagina 3