Voorzitter van de Raad van Bestuur van CuraMare, drs. Koos Moerland, is trots op de scores die Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in diverse tests behaalde. Foto: Hans Villerius
Voorzitter van de Raad van Bestuur van CuraMare, drs. Koos Moerland, is trots op de scores die Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in diverse tests behaalde. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Ziekenhuis Dirksland komt uitstekend uit financiële stresstest

Voor het derde jaar heeft de BDO Branchegroep Zorg de Financiële Stresstest Ziekenhuizen gepubliceerd. Een onderzoek naar de financiële prestaties van alle ziekenhuizen in Nederland. Dit op basis van hun jaarrekeningen. De stresstest bedoelt een zo gebalanceerd mogelijk indicatief beeld te geven van hoe een ziekenhuis er financieel voor staat. De rangschikking is gebaseerd op het gewogen gemiddelde van een aantal kengetallen, waaronder liquiditeit, solvabiliteit, rentabiliteit en rendement. De maximale score is 10 punten en de minimale score 0. Slechts drie ziekenhuizen behaalden de topscore van 10 punten. Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland kwam met een subliem resultaat uit de stresstest tevoorschijn en liet een 9,5 noteren, het op één na hoogst haalbare resultaat. Vorig jaar scoorde het Dirkslandse ziekenhuis nog een 8,5.

Door Hans Villerius

"We zijn er uiteraard trots op dat we als een van de kleinste ziekenhuizen in het land dit jaar deze score hebben behaald", reageert Koos Moerland, voorzitter van de Raad van Bestuur van zorgholding CuraMare, waar het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis toe behoort. "Als klein ziekenhuis ben je kwetsbaar. Daarom zijn we – naast het leveren van uitstekende basiszorg – altijd alert op kostendekkend werken. Dit lukt ons goed. Wat hierin ook belangrijk is, is dat we up-to-date blijven. We kijken goed om ons heen en bepalen welke ontwikkelingen in de zorg voor ons interessant zijn. Veel innovaties kunnen we realiseren dankzij de steun van de voor ons belangrijke stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland. We zijn een bescheiden ziekenhuis, dus het past niet bij onze aard om dit breed uit te meten. Maar als je kijkt naar de manier waarop we onze verloskundige zorg hebben georganiseerd, dan zijn we hierin zeer vooruitstrevend. Of denk aan de werkwijze van onze orthopeden; ze behoren tot de weinige in Nederland die met een spierbesparende techniek werken. Ook richten we ons op samenwerking. Ons streven is de beste zorg dichtbij te leveren als dat kan, en als dat nodig is verwijzen we patiënten door. Daarvoor werken we nauw samen met andere ziekenhuizen in de regio, waarbij we patiënten die topklinische zorg nodig hebben voornamelijk doorverwijzen naar het Maasstad Ziekenhuis. Zo kunnen we op een efficiënte manier met kosten omgaan én leveren we tegelijkertijd nog betere zorg aan onze patiënten. Een win-winsituatie dus."

Stresstest

De scores van andere ziekenhuizen in de regio rond Goeree-Overflakkee zijn wisselend. Het Amphia Ziekenhuis in Breda behaalde een 8, het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht een 6, in Rotterdam behaalden het Maasstad Ziekenhuis een 6, het Ikazia Ziekenhuis en het Havenziekenhuis beide een 5. Van het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes en in Vlissingen waren nog geen cijfers bekend.
De BDO Branchegroep Zorg onderzoekt sinds drie jaar de financiële gezondheid van alle Nederlandse ziekenhuizen. Hun jaarverslagen worden daarbij op een rij gezet, geanalyseerd en vergeleken met het jaar ervoor. Een financiële stresstest, die voor 2014 zowel goed als slecht nieuws opleverde. Goed nieuws is dat maar liefst 78% van de algemene ziekenhuizen nette cijfers scoren, voldoende reserves hebben en er gezond voor staan. Slecht nieuws is dat 22%, dus ruim één op de vijf, het aanzienlijk minder goed doet. Dat is drie procent meer dan het jaar ervoor. Ze lijden verlies, hebben weinig reserves of lopen zelfs het risico failliet te gaan.

Tweedeling

Nadere analyse van de cijfers toont aan dat zich een grote tweedeling aan het voltrekken is: niet alleen het aantal ziekenhuizen dat zeer goed scoort (een cijfer 9 of hoger) neemt toe, maar ook het aantal ziekenhuizen dat een onvoldoende scoort (een 5,5 of lager). "Enerzijds zien we stabilisering en gezonde groei, aan de andere kant steeds nijpendere problemen. Een tweeledige boodschap dus", zo geven de onderzoekers aan.

Gevarenzone

Van de 67 onderzochte ziekenhuizen – van drie waren de cijfers nog niet bekend – scoorden er 52 in 2014 voldoende tot goed voor financiële gezondheid. De overige 15 ziekenhuizen scoren slecht, waaronder opvallend veel kleine. Ook van de drie waarvan de cijfers nog niet bekend waren, wordt bij voorbaat al aangenomen dat zij in de gevarenzone verkeren, zodat hun totaalaantal op achttien komt te staan. Vooral voor hen is de komende tijd "onverminderd spannend", zeggen de accountants die het onderzoek uitvoerden, "en is het zaak om de financiële performance snel te verbeteren en te bouwen aan een stabiele toekomst. Als zij de aanhoudend onvoldoende financiële prestaties niet snel weten om te buigen, lijkt er geen toekomst voor hen."

Uitdagende tijd

Een aantal van deze ziekenhuizen heeft al ingegrepen, bijvoorbeeld door fusies aan te gaan met gezondere partijen. Juridische fusies tussen een financieel relatief zwak en een sterk ziekenhuis kunnen helpen om de continuïteit van het zwakkere ziekenhuis te garanderen, zo leert de praktijk. Daarnaast blijft het van belang om niet rendabele onderdelen tegen het licht te houden en gezond te krijgen, dus betere keuzes maken in het zorgaanbod. En investeringen in bouwprojecten zullen moeten worden uitgesteld of zelfs worden afgeblazen, zo geven de onderzoekers als advies aan. "Wij hopen dat dit rapport ziekenhuisbestuurders en andere betrokkenen weer inspireert en aanspoort om inzichten en best practices uit te wisselen. De ziekenhuissector ligt nog steeds een uitdagende tijd in het verschiet."

Top tien

Naast de financiële stresstest verscheen vorige week ook de bekende Ziekenhuis top 100 van het Algemeen Dagblad weer. Hierin scoorde Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis eveneens uitstekend door zich een plaats te verwerven in de top tien van deze test. Eindigde het ziekenhuis vorig jaar nog op de 51e plaats, nu is dat de 9e. "Deze top 10 positie kregen we dankzij het vertrouwen van patiënten in onze zorg, de inzet van onze medewerkers en de nauwe samenwerking met het Ikazia Ziekenhuis, het Maasstad Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum", laat Moerland weten. "Overigens waardeerde ook Elsevier onze medische zorg met de hoogst mogelijke score. We zijn er natuurlijk ontzettend blij mee dat we tot de top van de Nederlandse ziekenhuizen behoren!"