In de wachtruimte van de Oude-Tongse huisartsenpraktijk bekrachtigen Han Gloudemans en Corine Honing hun samenwerking. Foto: Hans Villerius
In de wachtruimte van de Oude-Tongse huisartsenpraktijk bekrachtigen Han Gloudemans en Corine Honing hun samenwerking. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Huisartsen op Oostflakkee gaan samenwerking aan met GGZ

OUDE-TONGE – Huisartsencoöperatie Panacea, waarbij een zestal huisartsenpraktijken is aangesloten verspreid over de oostelijke helft van Goeree-Overflakkee, is per 1 oktober jl. samenwerking aangegaan met de geestelijke gezondheidsorganisatie Sprink, onderdeel van Antes. Dit om voor patiënten de zorg op het gebied van psychologie en psychiatrie zo dicht mogelijk bij huis te houden en hiervoor zo kort mogelijke lijnen te hebben. De Oude-Tongse huisarts Han Gloudemans en manager bedrijfsvoering Corine Honing van Sprink vertellen er meer over.

Door Hans Villerius

"Sinds begin dit jaar is er in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) heel veel veranderd", vertelt Gloudemans. "Onder andere zien we een terugtrekkende beweging van de GGZ van het eiland vandaan, waardoor patiënten met psychische klachten al gauw naar Spijkenisse moeten en dat we hiervoor op het eiland straks niets overhouden. Evenals tal van andere voorzieningen uit de dorpskernen verdwijnen. Dat is geen goede ontwikkeling. Hierover zouden we als eilandelijke samenleving op een creatieve manier na moeten denken, hoe we op een andere manier dingen in stand kunnen houden. Daar zijn naar mijn overtuiging best mogelijkheden voor en ik zou daar graag in mee willen denken." Dat deed Gloudemans ook. Hij kwam in contact met Sprink manager Corine Honing, met wie hij zijn zorgen daarover besprak en aan wie hij een samenwerkingsformule voorstelde waarbij GGZ basiszorg vanuit de huisartsenpraktijk te Oude-Tonge wordt aangeboden. Corine Honing omarmde het initiatief van Gloudemans en ze spraken af om bij wijze van proef per 1 oktober van start te gaan en voor de periode van een halfjaar te bekijken of uitvoering ervan haalbaar is, ook in financieel opzicht.

Meerwaarde

Voor psychische klachten kent de huisartsenpraktijk al een praktijkondersteuner GGZ. Deze is universitair opgeleid tot psycholoog en begeleidt patiënten met lichtere en kortdurende psychische klachten. Voor meer complexe klachten is meer specialistische hulp nodig en is de patiënt aangewezen op basis GGZ.
"Voor het verlenen van basis GGZ is een verwijzing nodig", leggen Gloudemans en Honing uit. "De verwijzing wordt door de huisarts in werking gesteld, de patiënt wordt vervolgens door de GZ-psycholoog uitgenodigd voor een intake gesprek. Door de samenwerking met Sprink kan verwijzing naar en aanmelding bij de basis GGZ nu op één en dezelfde plek plaatsvinden, bij de huisarts. Een soort één-loketgedachte dus, met korte wachttijden als extra winstpunt. Daarnaast klinkt het veel minder beladen als je voor psychologische hulp gewoon naar de huisartsenpraktijk kunt. Bovendien zijn we in het behandeltraject nu met meerderen en met meer expertise rond de patiënt actief, ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid. Dat is niet alleen voor de patiënt goed, maar het biedt ook de mogelijkheid om als zorgverleners te leren van elkaar. Ook hebben we de afspraak om als huisarts en GGZ-zorgverlener de patiënt regelmatig samen te bespreken. En natuurlijk kunnen we, als dat nodig is, zo bij elkaar binnenlopen. Een geïntegreerd gezamenlijk optrekken dus rond de patiënt, met heel korte lijnen en een gegarandeerde back-up voor noodgevallen. Wij zien in de samenwerking dan ook veel meerwaarde. Laagdrempelig, adequaat en ontzorgend".

Op locatie

In de huisartsenpraktijk in Oude-Tonge verleent namens Sprink GZ-psycholoog Elles Zwart de basis GGZ. "Maar natuurlijk hoeft een patiënt niet per se naar Sprink om GGZ te krijgen", zo benadrukt Gloudemans. "Als een patiënt liever een andere GGZ zorgverlener kiest, is dat vanzelf ook prima. Wij sluiten geen enkele andere partij uit. Het gaat er alleen om dat onze patiënten de mogelijkheid houden om GGZ híer te blijven krijgen. Gewoon op het eiland!"