Afbeelding
Foto: Sam Fish

"Het is heerlijk om over de buitendijken te wandelen"

Corwin van Strien (22) is geboren en getogen op Flakkee. "Net als ongeveer de helft van de inwoners op het eiland ben ik geboren in het ziekenhuis in Dirksland en verder heb ik eigenlijk altijd in Herkingen gewoond", vertelt hij. "Nu ben ik hier nog ongeveer om het weekend, aangezien ik in Leiden op kamers zit voor mijn studie". Hij volgt nu in Den Haag de master International & European Governance.

"Alles is wel heel interessant, maar ik weet nog niet wat ik precies wil gaan doen. Misschien ga ik wel werken bij een hulporganisatie. Internationale organisatie hebben in ieder geval mijn interesse", zegt Corwin. "Ik wil ook nog graag een stage lopen voordat ik mijn diploma haal. Ik ben dus nog wel even zoet voor ik aan het werk mag".

Studentenvereniging

Corwin is tevens lid van de studentenvereniging CSFR Panoplia, een conservatief christelijke studentenvereniging. "We organiseren gezellige activiteiten, borrels, vakanties, Bijbelstudies, lezingen. Eigenlijk een heel breed scala aan activiteiten", legt hij uit.

"Ik wilde heel graag bij een christelijke studentenvereniging", vertelt hij. "Er zijn er vier in Leiden en ik heb op mijn gevoel vertrouwd en gekozen voor CSFR Panoplia. Deze past het best bij mijn achtergrond, ik voelde me er op mijn gemak en dat vond ik het belangrijkst. Ik vind het leuk hier. Het is niet alleen gezelligheid en borrelen, maar je leert bijvoorbeeld ook te spreken voor grote groepen en er is volop de ruimte om goede gesprekken te voeren".

Geloof

"Het geloof is voor mij de basis die onder mijn leven ligt, waar ik mijn keuzes op baseer", zegt Corwin. "Ik vraag me dan af wat God ervan zou vinden en leg het in gebed aan Hem voor. Uiteindelijk gaat het volgens mij om God liefhebben boven alles en mijn medemens als mezelf. Een opdracht waarvoor ik iedere dag Gods kracht nodig heb."

Het fijne Flakkee

Ondanks dat hij tegenwoordig in Leiden woont voor zijn studie, komt hij nog graag terug. "Ik heb een goede band met het eiland en ik kom hier graag. Mijn studiegenoten maken wel eens grapjes dat ik nog zo vaak terug naar huis ga", vertelt hij lachend.

"Je hebt hier de rust en de ruimte. Het is heerlijk om over de buitendijken te wandelen, vooral met zonsondergang. Ik heb het voordeel dat ik al in de polder woon, dus ik ben al in de stilte als ik het erf afloop", zegt hij. "Ik leer het pas echt waarderen nu ik er niet meer woon. Dit heb je nou eenmaal niet in de stad".

"Daarnaast is de sfeer hier op het eiland erg fijn. Er is altijd wel iemand om mee te kletsen, terwijl het leven in de stad vaak veel afstandelijker is", zegt Corwin. "En je hebt hier sociale controle die af en toe best prettig is. Als er iets aan de hand is, is er altijd wel iemand die kan helpen en er wordt ook altijd wel een oogje in het zeil gehouden.

Veranderen

"Het ons-kent-ons gevoel hier op het eiland is heerlijk, maar het heeft ook een keerzijde. Er wordt best veel geroddeld over elkaar en dat kan soms best veel schade aanrichten", vindt hij. "Mensen kunnen wat dat betreft keihard zijn over elkaar. Ik zou graag zien dat er meer mét elkaar dan over elkaar zou worden gepraat. Daar zou een hoop ellende mee worden voorkomen".

"Flakkeeënaars zijn soms ook minder tolerant naar overkanters die een andere mening hebben over dingen. Je hoeft het met iedereen niet eens te zijn, maar probeer elkaar op z'n minst te begrijpen. En wat betreft de huidige vluchtelingenproblematiek, hoe zou dat gaan als ze hier op het eiland een paar honderd vluchtelingen onderbrengen?" vraagt hij zich af.

Toekomst van Flakkee

"Als ik realistisch ben, is de kans niet groot dat ik hier nog terug kom om te wonen, in verband met mijn toekomstige werk", legt hij uit. "Maar ik hoop dat mijn vrienden en familie gewoon hier blijven, zodat ik altijd nog iets heb om naartoe terug te komen. En je weet het trouwens nooit helemaal zeker. Misschien kan ik hier wel gewoon blijven wonen, het ligt er maar net aan waar ik werk ga vinden".

"Mocht ik hier wel blijven wonen, dan hoop ik voor de toekomst van het eiland dat de sfeer en de mensen niet heel veel zullen veranderen", zegt hij. "Ik hoop dat de dorpskernen nog een beetje floreren, en niet dat Flakkee één grote stad zal worden. Het moeten gewoon kleine, gezellige dorpjes blijven. En ik vind dat men de eigenheid in de vorm van bijvoorbeeld verenigingen en rommelmarktjes zoveel mogelijk moet proberen te behouden. Flakkee mag van mij best het meest duurzame eiland van West-Europa worden, maar dat moet niet ten koste gaan van de leefbaarheid voor de bewoners".

Interviewserie

Flexgeneratie, millenials en het twintigersdilemma. Over de twintigers van nu wordt veel gezegd en geschreven. Maar wie zijn de twintigers van Goeree-Overflakkee eigenlijk? In een interviewserie komen de jongeren zelf aan het woord. Ze vertellen over de keuze tussen op het eiland blijven of vertrekken, geven hun mening over de toekomst en bieden een inkijkje in hun leven van alledag.