Afbeelding
Foto:

SuperJoris en de appel die sproeten kreeg

SuperJoris en de appel die sproeten kreeg

Joris wil geen dingen eten die hij niet lust. Rauwkost is echt niet goed voor je, denkt Joris.

"Het oranje, dat zijn sliertjes wortel. Groen, dat moeten wel stukjes komkommer zijn. En er zit ook een blaadje sla tussen. Maar dat witte, dat is niet goed. Het ziet er echt uit als gif. De eerste hap zit al een tijd in zijn wang. Het is een prop geworden. Vies en misschien wel gevaarlijk. Want gif moet je echt niet doorslikken. 'Speel nou niet steeds met je eten,' zegt mama. Ze neemt zelf een hap van haar rauwkost. Joris knijpt zijn ogen tot spleetjes Krijgt mama rode vlekken of bulten? Joris laat zijn vork zakken. Hij kan beter maar geen risico nemen met dit gevaarlijke spul…"

Als Joris het echt niet op gaat eten, mag hij van zijn moeder de rauwkost ruilen voor een grote, groene appel. Dat wordt even door de zure appel heen bijten, vindt papa. Maar dat is ook niet de oplossing voor Joris. Hij wil en gaat die appel niet eten. En zeker niet als die ook nog zuur is. Volgens papa kan hij beter kok worden. Dan kan Joris zelf eten klaarmaken. Nou, inderdaad! Dat vindt Joris een prima idee. Hij begint met een ontbijt voor papa en mama… Heel erg lief van Joris, maar het gaat een beetje mis. En, hoe lief mama het ook vindt, de appel ligt er nog en die moet echt op.

Joris heeft een idee, hij geeft de appel cadeau aan vriendin Roos. Zij viert haar feestje. Maar mama vindt het geen goed plan. De appel is van Joris en moet echt opgegeten worden. De middag verloopt niet zoals Joris hoopte. Hoe kan het ook, hij is de enige jongen op het feest tussen allemaal meisjes. Het bevalt hem niets en het wordt ook een ramp. Emma vindt hij vervelend en de appel is nog niet op. Gelukkig heeft de moeder van Roos aan het eind van het feest een leuk plan…

Dit is weer een grappig verhaal van schrijver Bram Kasse, die SuperJoris weer van alles laat beleven. Misschien ken je ook de eerdere deeltjes al: 'SuperJoris en de bal die de hik had' en 'SuperJoris en de dievenval die in de war was'.

Erg leuk om voor te lezen voor kinderen vanaf ongeveer 7 jaar. Zelf lezen kan vanaf groep 5.

Vanaf 7 jaar
Prijs € 7,50
ISBN: 9789033126758
Uitgeverij den Hertog


Mees en Tijn en de geheime boomhut

Een nieuw boekje in de serie over Mees en Tijn, geschreven door Ina van der Beek.

In de klas van de vrienden Tijn en Seth komt een nieuwe klasgenoot. Dat is best bijzonder en zeker wanneer de juf vertelt dat de jongen, Aram, een asielzoeker is. Hij komt uit Somalië en is met zijn ouders gevlucht naar Nederland.
Aram krijgt van de juf een plaatsje tussen Tijn en Seth in. Vinden ze dat wel leuk?
Als het herfstvakantie is, gaan Tijn en Seth een boomhut maken in het bos. Omdat neef Mees komt logeren, speelt hij natuurlijk ook mee. Dat vindt Seth niet zo leuk… hij wil eigenlijk alleen met Tijn spelen.

In het bos zien ze af en toe een vreemde jongen lopen. Hij fluit naar een hond en rent soms hard weg. Wie is die jongen en wat doet hij in het bos? Het wordt nog spannender wanneer er spullen verdwijnen uit de boomhut: de zaag van vader, de ring van Eva. Waar zijn ze gebleven?
En wat doet die jongen met de lievelingstrui van Tijn aan? Er moet iets mis zijn en de jongens zijn vast van plan erachter te komen wat die vreemde jongen allemaal uitvoert.
Een boek met een actuele inhoud. Onze houding ten opzichte van vluchtelingen, maar ook over het sluiten van vriendschap komt aan de bod. Het boek heeft een fleurige omslag en het is op een leuke manier spannend. Aanbevolen voor kinderen vanaf ongeveer groep 5.

Lees ook: 'Mees en Tijn op de vlucht' en 'Mees en Tijn en de campingdief'.

Prijs: € 7,90
ISBN: 9789033127007
Uitgeverij den Hertog


In de greep van de vijand

Lees jij graag boeken over de Tweede Wereldoorlog? Dit pas verschenen boek is een heel ander boek over de oorlog dan je misschien verwacht. Het speelt zich af in Denemarken.

Allereerst is het boek geschreven door Gerbrand Fenijn, inmiddels een man die de over de 80 jaar is. Hij heeft de oorlog zelf meegemaakt.

In dit boek beschrijft hij de situatie vanuit twee Zweedse jongeren. Lars van 14 jaar en Olga van 12 jaar.
Zij proberen vanuit Denemarken met een bootje te vluchten naar hun ouderlijk huis in Zweden. Ze logeerden bij hun opa en oma in Denemarken, maar omdat daar oorlog uitbrak, konden ze niet meer terug. Hun poging om zelf te gaan mislukt helaas. Ze komen uiteindelijk in huis bij hun Deense oom Folke. Al snel blijkt dat hun oom en de neven Koert en Wolf (die eigenlijk Niels heet) Hitler willen volgen. Lars wordt door neef Wolf uitgenodigd voor de Hitlerjugend en gaat daar ook mee naar toe. Toch blijft hij wantrouwend. En de contacten met de verzetsdominee Kaj Munk brengen steeds meer twijfel. Hij komt graag bij de dominee. Wolf zet hem echter steeds meer onder druk en wil dat Lars zich opgeeft voor de Duitse geheime dienst. Het wordt Lars teveel.

Als dominee Munk door de Gestapo gedood wordt, willen Lars en Olga weg. Ze vluchten, maar waar moeten ze naar toe? Hun vlucht is gevaarlijk! Ze willen graag terug naar Zweden, waar geen oorlog is. Zouden ze er ooit weer komen?

Lees het verder in dit spannende boek over de oorlog in Denemarken.

Voor jongens en meisjes vanaf groep 6.

Prijs: €5,50
ISBN: 9789033126680
Uitgeverij den Hertog

Afbeelding
Afbeelding