De oproep voor babybedjes werd snel ingevuld

Vervolg van de voorpagina

"Al moeten er in no-time beslissingen worden genomen, daarbij is de zorgvuldigheid steeds in acht genomen. Binnen onze gemeente Goeree-Overflakkee is het aantal mogelijkheden beperkt", zegt burgemeester Grootenboer." Zoals eerder bekend is gemaakt, komt het lege pand van het voormalige gemeentehuis in Goedereede voorlopig niet voor crisisopvang in aanmerking. Er zou daar fors verbouwd en geïnvesteerd moeten worden alvorens die mogelijkheid zich daar aandient. Bij het Prieel kon - inspelend op de noodkreet van de Veiligheidsregio - nu snel en slagvaardig de crisisopvang voor de groep van 75-80 vluchtelingen worden gerealiseerd".

Hartverwarmend

Het uit vier leden bestaande speciale crisisteam en de door dit team aangestuurde andere groepen en formaties konden in korte tijd worden ingesteld. Inmiddels een indrukwekkend aantal personen dat op allerlei terreinen invulling geeft aan de benodigde assistentie en ondersteuning. Naast de hulpverleningsdiensten, politie, brandweer, Rode Kruis, tolken, geneeskundige hulp en vele anderen, is het hartverwarmend te constateren dat zoveel vrijwilligers graag hun steentje bijdragen aan de crisisopvang. Op de aanmeldsite ging de teller al in korte tijd over de 200 vrijwilligers. Het is fantastisch, deze spontaniteit, geeft het crisisteam aan. Gastvrijheid en het kunnen bieden van een tijdelijk onderdak waren en zijn de signalen. Dit kwam onder andere ook woensdagavond in daden tot uiting bij de aankomst van de bussen met de vluchtelingen. Hulp en assistentie overal. Dat het aspect veiligheid en bewaking/controle door een ieder wordt beleden, krijgt o.a. gestalte in de permanente 24/7 invulling. Doorlopend dus. Er zijn op de locatie enkele bouwhekken geplaatst om enerzijds de gebruikelijke activiteiten in het hoofdgebouw van De Staver ongestoord te continueren en anderzijds de rust te waarborgen voor de vluchtelingen in hun toegewezen ruimten in het Prieel.

Babybedjes

Een voorbeeld van meeleven? Toen bekend werd dat er in de groep vluchtelingen ook 10 baby's waren, is er op Facebook een oproep geplaatst voor bedjes. "In een recordtijd konden wij de oproep alweer weghalen", zegt Kasteleijn van het crisisteam. Zo snel werd de vraag ingevuld. Dinsdag en woensdag is er met man en macht gewerkt aan de inrichting van de crisisopvang, met uiteraard een goede invulling van de slaapgelegenheid. Alles was op tijd gereed en daarna kon het crisisteam een stafplekje installeren in De Staver om de coördinatie te leiden. In alle hectiek is er ook dan nog geen tijd om op de klok te kijken. Burgemeester Grootenboer was met het crisisteam, instanties (draaiend in ploegendienst van 8 uur), ambtenaren en vrijwilligers ook tegen het middernachtelijk uur op haar post.