Afbeelding
Foto: pr

Oorlog in Katwijk

Je verwacht na het lezen van deze titel vast een spannend oorlogsboek, dat zich afspeelt in de Tweede Wereldoorlog in Katwijk. Toch blijkt dit niet het geval te zijn. Maar juist door het verrassende verhaal is dit een heel ander boek over de oorlog. Dat was ook juist de bedoeling van schrijfster Gisette van Dalen.

Mark en Luuk moeten voor school een PowerPointpresentatie maken over de Tweede Wereldoorlog.

Mark wil graag samen naar zijn opa en oma. Opa kan vast veel vertellen over zijn ervaringen in de oorlog. Toch lijkt opa daar eigenlijk niet zo'n zin in te hebben. Het is al zo lang geleden, wat word je daar nu wijzer van…
En zijn vriend Luuk doet ineens zo vreemd.

"Luuk! Luuk!'
Luuk kijkt achterom en houdt even in. Mark gaat naast hem lopen. 'Ga je morgenmiddag mee naar het Katwijk Museum?'
'Hoezo?'
'Kijken of we er wat over de Tweede Wereldoorlog kunnen vinden.'
'Wat? Je blijft zeuren, hè?'
Geschrokken kijkt Mark opzij. 'Zeuren?'
Luuks ogen vonken. Hij balt zijn vuisten. 'Ja! Zeuren! Zaniken! Mekkeren! Iedere keer begin je over hetzelfde onderwerp. Zoek het uit met je PowerPoint!'
Luuk zet het op een lopen.

Mark begrijpt niets van Luuks gedrag. Maar hij gaat zelf naar zijn opa, die hem toch veel weet te vertellen over zijn eigen vader, Arend, Marks overgrootvader. Mark luistert vol aandacht naar de spannende, maar ook verdrietige ervaringen.

Luuk heeft ook verhalen gehoord over de oorlog. Verhalen waar hij zich voor schaamt.

En dan blijkt dat de oorlog zelfs zoveel jaren later nog uitwerking heeft op de mensen die dit meemaakten en hun familie.

Een boeiend boek, met ook waargebeurde feiten, dat zich afspeelt in onze tijd. Toch leer je in dit boek ook veel over de oorlog, over NSB'ers en de gevolgen van keuzes die gemaakt zijn in oorlogstijd.

Prijs: € 8,50
Vanaf 9 jaar
Uitgeverij Den Hertog
Ean code: 9789033126819

Makkie! Vakantie met Daan de dierenvriend

Ken je Daan nog? Hij is een grote dierenvriend. Je kon hierover lezen in het boekje Hebbes!

Heleen Buth heeft opnieuw een deeltje geschreven over Daan. Daan heeft het druk, want hij moet goed voor zijn dieren zorgen nu hij een poosje op vakantie gaat. De poes, de hamster, een rat, een vis, kippen, een konijn. Daan heeft dieren genoeg om zich heen. Als hij op vakantie is, zorgen opa en oma voor zijn dieren. Want Daan gaat met zijn vader en moeder op vakantie naar het bos. En natuurlijk gaat zijn hond Bob wel mee. Onderweg is er ineens een beetje file. Er zit een zwaan op de weg. Gelukkig is papa niet bang. Hij stapt uit de auto en brengt de boze en sterke zwaan naar een veilige plek.

Op vakantie in het bos is ook van alles te zien. Tijdens een boswandeling met papa, heel vroeg nog, ziet Daan een groep herten. Maar wat jammer, er komt een auto hard aangereden, de herten schrikken en rennen weg. Even later ontdekken Daan en papa iets ergs. Er is een hond aan een hek vastgebonden. Achtergelaten door zijn baasje. Dat kan Daan de dierenvriend niet begrijpen. Wie doet zoiets…? Maar papa wil de hond niet meteen meenemen. Je weet nooit of het echt een gevaarlijk dier is. Eerst gaan ze zelf terug naar het vakantiehuis.

Maar dat is niet zoals Daan het bedacht had. Daan wil goed voor dieren zorgen. Ook voor deze hond. En dan gaat Daan iets doen…

Lees het maar in dit gezellige boekje: Makkie! Vakantie met Daan de dierenvriend.

Eenvoudige en korte zinnen voor lezers uit eind groep 3, begin groep 4. Leuk om voor te lezen aan kleuters.

Vanaf 4 jaar
Prijs: € 7,90
ISBN 9789033126994

Afbeelding