De inrichting van het Prieel net voor de aankomst van de vluchtelingen.
De inrichting van het Prieel net voor de aankomst van de vluchtelingen. Foto: Jaap Ruizeveld

80 vluchtelingen opgevangen in Prieel

GOEREE-OVERFLAKKEE – Sinds woensdagavond verblijven 80 vluchtelingen, onder hen een tiental baby's, in meerderheid afkomstig uit Syrië, in het voor crisisopvang ingerichte Prieel bij recreatiecomplex De Staver in Middelharnis. "Wij hebben een duidelijke afspraak gemaakt dat het hier gaat om een crisisopvang voor de duur van twee keer de gebruikelijke 72 uur", zegt burgemeester Grootenboer. "Dat is gedaan om humanitaire reden. Om deze groep vluchtelingen met veel kinderen en baby's meer tijd te geven tot rust te komen voordat zij volgende week weer vertrekken. Anderzijds past het ook binnen de ruimtelijke mogelijkheid van De Staver/het Prieel". Woensdagavond rond 19.30 uur kwamen de vluchtelingen in 2 bussen aan bij het Prieel. Zij maakten een 4 uur durende busreis vanuit Veenhuizen. Eerder was deze groep tijdelijk ondergebracht in Leiderdorp.

Door Jaap Ruizeveld

"Het realiseren van crisisopvang is een ingrijpende activiteit die in heel korte tijd tot stand moet komen. Zondagmiddag kwam er een aan alle burgemeesters in de Veiligheidsregio gerichte noodkreet om te bezien welke mogelijkheden er in de gemeenten geboden konden worden. Diezelfde dag is ook binnen de gemeente Goeree-Overflakkee de mail aan alle betrokkenen rondgestuurd, waarna op maandag het speciale crisisteam zich rond de tafel schaarde om een geschikte locatie voor crisisopvang (dat werd het Prieel) in beeld te krijgen. Met daarbij de genoemde tijdsduur. Gebruikmakend van de online faciliteiten en de gemeentelijke site, is dit zo snel mogelijk communicatief bekendgemaakt.

Bezorgdheid

Gelijktijdig zijn maatregelen getroffen om alle gewenste en noodzakelijke instanties te informeren. Concreet zijn naast omwonenden ook de ouders van de BSO-leerlingen en de kinderopvang die in De Staver huisvesting hebben, ingelicht. In totaal zijn door de gemeente 370 aanschrijvingen verzonden. Dinsdagavond kwamen 55 personen naar de inloopbijeenkomst. "Uitgelegd werd welke maatregelen wij zouden treffen ten aanzien van veiligheid. Er was alle ruimte om vragen te beantwoorden, waarbij een accent lag op bezorgdheid van inwoners bij de komst van de vluchtelingen. De reacties waren overwegend positief. Er was begrip. Er was spontaan aanbod voor vrijwilligershulp. Niettemin waren en zijn er ook negatieve signalen. Niet alleen tijdens de info-avond, maar ook in uitingen in de social media".

Lees verder op pagina 3.