Vooral op zondag weer regen

De afgelopen periode beleefden we de zachtste novemberfase uit ons leven, want nooit werd het warmer tijdens de eerste week van deze maand. Vrijwel iedere dag werden de temperatuurrecords scherper gesteld en het meest opvallend waren nog wel de nachttemperaturen. Zo was het aan het begin van de nacht soms nog 17-18 graden in onze contreien. Dat zijn temperaturen op dat tijdstip die niet zouden misstaan voor een maand als juli. De aanvoer van opmerkelijk zachte subtropische lucht gaat ook momenteel nog onverdroten voort, alleen wordt het wel iets minder extreem zacht op de Eilanden. Maxima tot maar liefst 18 graden zijn er dus niet meer bij dit jaar. Toch komt de dagtemperatuur bij ons nog uit op ruim 15 graden. In de nachten koelt 't amper af tot rond 11 graden.

De wisselvalligheid is er vooral in de loop van het weekend weer en het waait daarbij ook flink door uit het zuidwesten. In het open veld staat meestal een vrij krachtige wind uit zuidwest of west.
Vooral op zondag kan er regen van betekenis vallen: zo'n 15 tot 20 millimeter is wel mogelijk.
Kortom: het is Hollands herfstweer in optima forma. We hebben het nog niet zo gezien dit najaar.

Op de middellange termijn is er geen zicht op winterweer en serieuze vorst is er waarschijnlijk niet meer bij in deze maand. Een eventueel omkeermoment zou er kunnen komen tussen 20 en 25 november. Dan komt mogelijk een flink hogedrukgebied naderbij, maar waar het exact komt te liggen is nog niet bekend. Dus ook nu kunnen we eigenlijk alweer concluderen dat november wintervrij verloopt. Iets dat bijvoorbeeld in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw ondenkbaar was.
Rond Sint Maarten was het vaste prik destijds dat er buien vielen met hagel en soms al natte sneeuw.Toch kunnen we nog wel een interessante winter verwachten straks. De winterprognose is actueel.Via de weerprimeurlijn is deze nog te beluisteren en geeft een winterschets aan tot en met februari.

Op dit moment kan ik alvast verklappen dat een Elfstedentocht er ook in 2016 niet in zal zitten.
Meer weerinfo eventueel via www.weerprimeur.nl en de winterprognose is dus nog even actueel.