Afbeelding
Foto: pr

Voortbestaan bloemenranden onzeker

GOEREE-OVERFLAKKEE – Mooi, die bloemenranden langs de Flakkeese akkers. We zijn er de laatste jaren aan gewend geraakt en genieten ervan. Zullen de bloemen het eiland in 2016 en de jaren daarna ook weer opfleuren? De financiering van deze akkerranden verandert namelijk. Een zesde deel van de kosten moet vanuit de streek komen. De Agrarische Natuurvereniging (ANV) 'In Goede Aarde', die de uitvoering van het project akkerranden op Goeree-Overflakkee uitvoert, is dus op zoek naar sponsors.

Door Kees van Rixoort

Afgelopen seizoen deden 32 eilandelijke akkerbouwers mee aan het project. Samen zorgden ze voor 32 kilometer bloeiende akkerranden en 48 kilometer gras. De bloemenranden zijn niet alleen een lust voor het oog, maar leveren ook een positieve bijdrage aan het milieu. Omdat er in de akkerranden geen kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt, is de kans op depositie in de sloot erg klein.

Een ander voordeel is dat de bloemenranden nuttige insecten aantrekken, zoals zweefvliegen, gaasvliegen, sluipwespen, lieveheersbeestjes en roofwantsen. Deze insecten zijn natuurlijke vijanden van schadelijke insecten in de landbouwgewassen. Er is dus sprake van natuurlijke plaagbestrijding, waardoor de boeren minder aan insectenbestrijding hoeven te doen. Bijen, hommels en vlinders, die een belangrijke rol spelen bij de bestuiving van gewassen, vinden in de randen voedsel en bescherming. De bloemenmengsels zijn dan ook zo uitgekozen, dat ze gunstig zijn voor bijen. Typische akkervogels vinden in de rand een schuilplaats en voedsel. Zo kan de verdere teruggang van akkervogels als de patrijs en de veldleeuwerik worden gestopt.

De biodiversiteit zal weer toenemen, niet alleen in de randen, maar ook in slootkanten en in het slootwater. Het belang van akkerranden is veel groter dan alleen een mooi landschap.

De akkerranden zijn al ongeveer tien jaar een fenomeen op het eiland. De landschappelijke waarde, het oppervlaktewater en de flora en fauna zijn er duidelijk op vooruit gegaan. Dat is te danken aan de provincie Zuid-Holland en het waterschap Hollandse Delta, die het project financieren, en de gemeente Goeree-Overflakkee, die ambtelijk ondersteuning biedt. Akkerranden kosten geld, omdat akkers met bloemen of gras geen financiële opbrengst hebben. De boeren ontvangen daarvoor een vergoeding.

Nieuw Europees Landbouwbeleid brengt vanaf 1 januari 2016 een nieuw stelsel voor Agrarisch Natuur en Landschapsbeheer (ANLb) met zich mee. In de provincie Zuid-Holland gaat 95 procent van de gelden naar het weidevogelbeheer. Voor akkerranden is minder geld beschikbaar. Europa betaalt hiervan de helft. De provincie en het waterschap nemen elk een zesde van de kosten voor hun rekening. En het restant – ook een zesde – moet worden opgebracht door de streek. Dat heet cofinanciering.

De Agrarische Natuurvereniging 'In Goede Aarde' wil de bloeiende akkerranden graag behouden op Goeree-Overflakkee. Binnen 'Coöp. Agrarisch Collectief ZH-Eilanden' is er sprake van nauwe samenwerking met de agrarische natuurverenigingen van Voorne en Putten en het Eiland van Dordrecht. Om het project veilig te stellen voor de komende jaren, is dus geld vanuit de streek nodig. Volgens Hein Mijs van 'In Goede Aarde' gaat het om plm. 6.500 euro per jaar, gedurende 6 jaar. De belangstelling voor deelname onder de boeren is groot.

Beleefbaarheid

"We moeten er nu eerst voor zorgen dat we de financiering voor de eerstkomende zes jaar rond krijgen. Anders vervalt de toezegging van de provincie. De eerste gelden zijn al toegezegd. Deltawind geeft 6 jaar lang 1.000 euro. Verder stelt de gemeente zich garant voor 50 procent van het benodigde budget", aldus Mijs, die met meerdere partijen in contact is. Bedrijven en organisaties die het belang van de akkerranden inzien.

"De randen bevorderen ook de beleefbaarheid van het eiland én ze geven een positieve impuls aan de landschappelijke aantrekkelijkheid. Uit toeristisch oogpunt ook heel belangrijk. Willen we ook in toekomst kunnen genieten van duurzame bloeiende akkerranden met onder andere vlinders en een toenemend aantal vogeltjes?"

Bedrijven en organisaties die financieel mee willen werken om de akkerranden ook in de toekomst in stand te houden, kunnen contact opnemen met ANV 'In Goede Aarde' via H.Mijs@kpnplanet.nl of amelema@hetnet.nl.