Afbeelding
Foto: De Banier

Twee dagboeken

Bij de Banier, uitgeverij verschenen twee nieuwe dagboeken: 'Het beste Kompas', geschreven door D.J. Vogelaar en Confessie, onder redactie van de predikanten J.A. van den Berg en A. Snoek. Het beste Kompas is geschikt voor de leerlingen van groep 8 en de drie eerste leerjaren van het voortgezet onderwijs. Confessie is een Bijbels dagboek vanaf 19 jaar. De prijs van beide dagboeken is €14,95. Het ISBN nummer van Confessie is 9. 789.462.782. 716 en van het beste Kompas 9.789.462. 782. 723. Beiden in een paperbackuitgave.

Het beste Kompas

Het beste Kompas is een jongerendagboek bij de geloofsleer, maar uitgaande van de Bijbel. En in de Bijbel wijst God ons daarin de weg. Zo is de Bijbel een kompas en leert ons wat rechtvaardigmaking, heiligmaking is. Maar ook lezen we over het eeuwige leven, over de jongste dag. Dit dagboek loopt parallel met het bekende vragenboekje van ds. Hellenbroek, maar kan evengoed gebruikt worden naast een andere catechisatiemethode.

Ds. P. Mulder, schreef een 'woord vooraf' en de schrijver geeft een verantwoording, hoe hij tot e.e.a. is gekomen. D.J. Vogelaar is ruim veertig jaar werkzaam geweest in het onderwijs en als catecheet is hij eveneens vele jaren betrokken bij het onderwijs aan onze jongeren.

De schrijver volgt dus de opbouw van Hellenbroek, maar geeft ook duidelijke aanwijzingen naar de praktijk van alle dag.

Elke dag wordt een Bijbeltekst als uitgangspunt genomen uit een toepasselijk Schriftgedeelte. In een kader plaats de auteur een kort stukje, dat betrekking heeft op het te behandelen gedeelte. De ene keer van ds. Fraanje, dan weer uit een interview uit Terdege of uit het boekje 'Een lied op de sabbat'. Achterin het dagboek zijn stukjes opgenomen m.b.t. Goede Vrijdag, Stille Zaterdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Verder wordt het kerkelijk jaar aangehouden. De dagboekstukjes hebben vaak als titel een onderwerp uit het vragenboekje van Hellenbroek, zoals erfzonde, erfschuld, erfsmet, de besluiten van God, geen vrije wil.

Ik citeer een stukje uit het dagboek: 16 mei: Gods voorzienigheid over dood en leven.

Onze levenstijd ligt vast. God heeft de dag waarop we geboren zijn en de dag waarop we sterven zullen, bepaald. We zullen geen dag eerder sterven dan Hij bepaald heeft. Ook geen dag later. Dat God onze dagen bestemd (bepaald) heeft, houdt ook in dat wij ons leven niet zelf mogen beëindigen. Het betekent ook dat het ons niet zal lukken om ons leven te verlengen. We sterven op Gods tijd. Natuurlijk kun je – menselijk gezien – je leven bekorten door ongezond te leven. Door bijvoorbeeld te roken en te drinken. Menselijk gezien kun je door gezond te leven je leven soms ook verlengen. Maar… God heeft 'bepalingen gemaakt'…

Dit dagboekstukje eindigt met een stukje van een meditatie van ds. J.S. van der Net in Shaare Zedek Nieuws, september 2008.

Een aantal jaren geleden ontstond er brand in een café in Volendam. De mensen die daar aanwezig waren, wilden wegvluchten, maar er waren geen uitgangen. En de uitgangen die er waren, konden niet open. Wat een noodsituatie: geen uitgang. Maar ook wij zijn mensen in doodsgevaar. Wij zijn van nature gevangenen van de dood en gebonden onder de schaduw van de dood. Geen uitkomst! Geen uitweg! Geen uitgang! De bezoldiging van de zonde is de dood. En hoe hard we ook lopen, de dood haalt ieder mens in. Hier is geen uitkomst bij mensen. Maar bij de Heere zijn uitkomsten, zelfs tegen de dood.

Van harte aanbevolen bij onze jongeren, maar ook de ouderen/ouders kunnen dit Kompas niet missen.

Confessie

Confessie betekent belijdenis. Belijden is van levensbelang. De Schrift leert ons: met het hart geloven en met de mond belijden tot zaligheid. In dit dagboek staat de Heidelbergse Catechismus centraal. Naast de Nederlandse Geloofsbelijdenis en de Dordtse Leerregels is dit het goud dat de kerk der eeuwen heeft ontvangen. De schrijvers wensen dat dit dagboek nuttig mag zijn voor onze jongeren, om geestelijke rijkdom te ontvangen in je hart. Dat gebeurt wanneer je genade krijgt door het werk van Christus. Om Hem gaat het ten diepste. Hij heeft de waarheid op aarde beleden. Hem kennen door het geloof brengt tot… belijden.

De volgende predikanten/kandidaten hebben aan dit dagboek meegewerkt:

Ds. A. Beens, R.J. Jansen, J.C. Breugem, D.J. Budding, E. Gouda, L. Hak, J.W. Hooydonk, J. Lohuis, J. Th. Pronk, J.A. van den Berg, A. Snoek, P. Vernooij en A. Simons.

De H.C. begint met de enige troost beide in leven en in sterven. Kort samengevat: 'Dat ik met lichaam en ziel, beide in het leven en in het sterven, niet van mijzelf, maar van mijn getrouwe Zaligmaker Jezus Christus het eigendom ben.'

De schrijvers hopen dat de H.C. meehelpt om deze Trooster, de Heere Jezus Christus, te leren kennen. Hun verlangen is dat jongeren de Heere Jezus persoonlijk mogen leren kennen en door Hem zullen leven. Tot eer van God en tot heil van de naaste.

1 januari zet vanzelf in bij: 'Wat is uw enige troost beide in het leven en sterven?' Als Bijbelgedeelte staat vermeld: Romeinen 14:7-9.

Een klein gedeelte uit het eerste stukje:

'We zoeken troost als we een overledene moeten begraven. Tranen, tranen. Troost. We zijn er zo om verlegen. We laten de dode achter. Het leven gaat verder. En dan? Hoe dan? Ik keer de volgorde even om: troost in sterven én leven. Oók midden in het leven. Wat kan dat soms zwaar zijn. Misschien weet je ervan. Blijf je meeluisteren naar dé Leraar? Je hebt Hem hard nodig. Kom morgen weer. De Leraar wacht!

Troost. Dat is niet iets… Dat is Iemand. Het is Jezus Christus.

Afbeelding