De medewerkers van afdeling Chirurgie/Oncologie overhandigen de cheque aan Kees Veldboer (l.) van Stichting Ambulancewens. Foto: Hans Villerius
De medewerkers van afdeling Chirurgie/Oncologie overhandigen de cheque aan Kees Veldboer (l.) van Stichting Ambulancewens. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Actie in ziekenhuis levert € 3.000 op voor Stichting Ambulancewens

DIRKSLAND – Hoe krijg je binnen één week drieduizend euro bij elkaar? Het antwoord op die vraag weet de afdeling Chirurgie/Oncologie van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te geven. Op 24 oktober werd via de groepsapp die deze ziekenhuisafdeling heeft spontaan het idee gelanceerd om oliebollen te bakken en te verkopen ten bate van Stichting Ambulancewens. Nog geen week later, op 30 oktober, was het al uitgevoerd en bleek de actie drieduizend euro in het laatje te hebben gebracht.

Door Hans Villerius

Enkele patiënten van de afdeling Chirurgie/Oncologie hadden gebruik gemaakt van de diensten van Stichting Ambulancewens. En het afdelingspersoneel vond het een mooi gebaar om richting de stichting iets terug te doen. Dat werd de oliebollenactie van eind vorige maand.

Sponsors

In Koninklijke Zeelandia te Zierikzee vond de afdeling een gewillige partner om alle benodigde grondstoffen te sponsoren. De vader van één van de collega's in het ziekenhuis werkt bij Zeelandia, dus die link was snel gelegd. En diezelfde vader zegde spontaan zijn medewerking toe om de oliebollen te bakken; offerde er zelfs een vrije dag voor op. Daarnaast was Bakkerij Van Harberden te Melissant bereid om de zakken te sponsoren waarin de oliebollen werden verpakt. En om de oliebollenverkoopactie aan te kondigen, stelde de Dirkslandse groenteboer Pieter Struik de achterkant van zijn wekelijkse folder beschikbaar, zodat dankzij de spontane hulp van diverse kanten deze actie mogelijk werd gemaakt.

Opbrengst

De oliebollenverkoop vond plaats in de centrale hal en in de polikliniekhal van het ziekenhuis. Om negen uur 's morgens gingen de eerste bollen over de toonbank en om één uur 's middags was heel de voorraad, 4.000 oliebollen, op. Er bleek voor € 2.500 te zijn verkocht, een bedrag dat de Raad van Bestuur van CuraMare aanvulde tot € 3.000. Voor dit bedrag werd afgelopen dinsdag dan ook een cheque overhandigd aan oprichter Kees Veldboer van Stichting Ambulancewens, voor de hoofdingang van het ziekenhuis. In werkelijkheid bedraagt de gift nét nog iets meer, want toen daags ervoor het bedrag naar de bank werd gebracht dat naar de begunstigde stichting zou gaan, werd in het spaarpotje dat de afdeling Chirurgie/Oncologie heeft ook nog € 8,46 gevonden en dát werd er ook bij gedaan, zodat om precies te zijn Stichting Ambulancewens € 3.008,46 op haar rekening kreeg bijgeschreven. Een prachtige opbrengst, waarvan de stichting weer verscheidene (laatste) wensen in vervulling kan laten gaan. van patiënten die geheel op een ambulance zijn aangewezen om nog ergens te kunnen komen.

Laatste wens

In de praktijk gaat het om wensen van terminale patiënten, die op geen enkele manier meer mobiel zijn en dus geheel op een ambulance zijn aangewezen om nog ergens naartoe te kunnen. Bijvoorbeeld het bijwonen van een bruiloft of nog één keer een bezoek brengen aan thuis, of aan een andere plaats die voor de patiënt betekenisvol is.
In totaal heeft Stichting Ambulancewens zes eigen ambulances, een (aangepaste) vakantiewoning in Beekbergen, twee mensen in loondienst en niet minder dan 230 (medische) vrijwilligers die uitvoering geven aan alle werkzaamheden, van vervoer tot verzorging van de patiënt toe. Geen enkele laatste wensaanvraag wordt niet gehonoreerd. Vorig jaar konden 1600 wensen in vervulling worden gebracht. Daarvoor had Stichting Ambulancewens 350.000 euro nodig om de hele exploitatie te kunnen bekostigen. Dit jaar zijn er weer méér laatste wensaanvragen, waarvoor ritten door heel Europa worden gemaakt. De exploitatie wordt geheel gefinancierd uit giften die de stichting krijgt. De drieduizend euro van de Dirkslandse ziekenhuisafdeling was dan ook meer dan welkom!