Afbeelding
Foto: pr

Handhaving illegale bewoning

GOEREE-OVERFLAKKEE – Burgemeester en wethouders (portefeuillehouder Markwat) hebben, zoals in de raadsvergadering van begin oktober is toegezegd, aan vraagsteller Rein Osinga (VVD) en aan de overige fracties, schriftelijk gereageerd op de opmerkingen over het onderwerp Permanente bewoning van recreatiewoningen. In een uitgebreid overzicht wordt het handhavingsbeleid in de gemeente Goeree-Overflakkee toegelicht.

Door Jaap Ruizeveld

Toezicht en handhaving van strijdig gebruik van recreatiewoningen zorgt ervoor dat het recreatieve product wordt verbeterd. Dit komt de ontwikkeling van deze sector ten goede, stelt het college. "Door handhavend op te treden tegen permanente bewoning van recreatiewoningen, bevordert de gemeente de kwaliteit van de recreatieterreinen. Gelet op de beperkte personeelscapaciteit in de eigen organisatie, is in september 2014 besloten een gespecialiseerd particulier bedrijf in te schakelen voor het vereiste veldwerk". Dit gebeurt op recreatieterreinen door controleurs. Op een zichtbare wijze en met een eigen opvallende auto. De opdracht van het gespecialiseerd bedrijf is om alleen de permanente bewoning te controleren die niet is te legaliseren of die niet in aanmerking komt voor een Persoonsgebonden beschikking (PGB). Daarnaast is er de insteek om preventief de permanente bewoning te ontmoedigen.

Veldwerk

Het gespecialiseerd bedrijf verricht alleen het veldwerk. De ambtenaren van de gemeentelijke afdeling Handhaving en Toezicht controleren het veldwerk. Als uit dit onderzoek blijkt dat er sprake is van een permanente bewoning van een recreatiewoning en de overtreding is op basis van het handhavingsbeleid niet te legaliseren, dan pas wordt de overtreder aangeschreven. Iedere aanschrijving wordt voorgelegd aan burgemeester en wethouders. Op deze wijze houdt het college het toezicht op de aanpak van de permanente bewoning van recreatiewoningen.

Totstandkoming

In het toelichtend overzicht schets het gemeentebestuur de totstandkoming van het Handhavingsbeleid op Goeree-Overflakkee. Aanvankelijk werd vanaf eind 2012 nog het beleid van de voormalige gemeenten Goedereede en Dirksland consistent voortgezet, waarbij de insteek was gericht op de recreatiesector als economisch belangrijke pijler. Vanuit de harmonisatiewerkgroep Externe Ontwikkeling is destijds bovenstaand advies verstrekt om in de nieuwe gemeente vast te stellen. Deze werkgroep merkte toen op, dat het actief handhaven op permanente bewoning van recreatiewoningen niet zou leiden tot een ontoelaatbare druk op de woningmarkt en de woningprijzen. En dat bij de toepassing en uitwerking van het handhavingsbeleid rekening gehouden dient te worden met het rechtszekerheidsbeginsel voor bestaande illegale situaties. Een gedifferentieerde aanpak is destijds niet voorgestaan.

Wietkwekerijen

Na de start van de nieuwe gemeente werden bestaande contracten met handhavingsbureaus verbroken. Zoals gemeld konden er - door bezuinigingen -onvoldoende krachten uit de eigen organisatie voor dit werk worden vrijgemaakt. Gedurende enige tijd is toen alleen handhavend opgetreden tegen bewoners die zich 'te goeder trouw' hadden ingeschreven in het GBA. De bewoners die permanent verbleven in een recreatiewoning, maar voor het GBA een ander hoofdverblijf opgaven, werden ongemoeid gelaten door het niet handhavend optreden. Door niet handhavend op te treden tegen de permanente bewoning van recreatiewoningen, wordt de kwaliteit van de recreatie en recreatieve verblijfscapaciteit in de gehele gemeente aangetast. Dat blijkt onder meer uit het feit dat inmiddels een aantal wietkwekerijen op recreatieterreinen is opgerold. Volgens politie-informatie gebruiken criminelen steeds vaker recreatieterreinen als hoofdverblijf, omdat zij daar ongestoord menen te kunnen verblijven.

Rekenkamer

In 2014 is de Integrale handhavingsnota vastgesteld voor de gehele gemeente Goeree-Overflakkee. De nota heeft tot doel te komen tot een handhavingsbeleid en een uitvoeringskader dat voldoet aan de kwaliteitscriteria van de Wabo. Het gaat dan om de toezicht- en handhavingstaken voor bouwen en o.a. ruimtelijke ordening. In de nota is op grote lijnen beschreven hoe binnen de gemeente wordt gehandhaafd op overtredingen. Het beleid permanente bewoning van recreatiewoningen is een uitwerking van de nota inzake de overtredingen op het gebied van het illegale gebruik van recreatiewoningen. Sinds 2014 onderzoekt de Rekenkamer het handhavingsbeleid van de gemeente Goeree-Overflakkee op doeltreffendheid met betrekking tot de permanente bewoning van recreatiewoningen doeltreffend is. De Rekenkamer heeft onlangs het rapport over de eerste fase uitgebracht. De uitkomsten van dat rapport zullen betrokken worden bij de herziening van het beleid permanente bewoning recreatiewoningen. Naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2016 het herzien beleid aan de raad worden aangeboden.

Geen aanleiding

Vooralsnog geven de uitkomsten van het rapport van de Rekenkamer geen aanleiding om de overtredingen op het gebied van illegaal gebruik van recreatiewoningen terughoudend aan te pakken. Rekening wordt gehouden met illegale situaties die zijn ontstaan vóór de herindeling. Ieder geval wordt op zichzelf beoordeeld en behandeld, stelt het college van burgemeester en wethouders. Tenslotte wordt nog eens aangegeven dat bij een situatie aan de Ventjager in Oostflakkee de PGB niet goed is verwerkt. Het was een incident waarvoor wethouder Markwat zijn excuses heeft aangeboden.