De wethouders Van der Vlugt en Van den Bos van respectievelijk Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland openen de tentoonstelling.
De wethouders Van der Vlugt en Van den Bos van respectievelijk Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland openen de tentoonstelling. Foto: Adri van der Laan

Tentoonstelling KIMO in Inspiratiecentrum Grevelingen

BROUWERSDAM – De wethouders Cees van den Bos en Arend-Jan van der Vlugt van respectievelijk Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee openden vorige week de reizende tentoonstelling van de organisatie Kimo. Deze organisatie beijvert zich voor het schoonmaken en schoonhouden van de zee. De tentoonstelling is de komende maanden op een toepasselijke plaats: het Inspiratiecentrum Grevelingen aan de Brouwersdam.

Tekst en foto Adri van der Laan

Een klein gezelschap was getuige van de opening van de tentoonstelling door de wethouders Van den Bos en Van der Vlugt. Met wat speelgoedattributen visten zij wat rommel uit een klein opblaasbadje.

Het was de bedoeling dat ze in het water bij het Inspiratiecentrum hun hengel uit zouden werpen, maar vanwege de weersomstandigheden werd gekozen om de opening binnen te houden.

Bert Veerman van het project 'Fishing for Litter' van Kimo Nederland en België vertelde over de organisatie, die een vereniging is van Nederlandse en Belgische kustgemeenten. De doelstelling van KIMO is om aandacht te vragen voor de vervuiling van de zeeën. Een van de belangrijkste projecten is om de bestaande vervuiling uit de Noordzee te verwijderen. Aan het project 'Fishing for Litter' doen visserijhavens en vissers, waaronder die van de Goereese vloot, mee. Het is de bedoeling dat het opgeviste vuil niet teruggegooid wordt in zee, maar mee wordt genomen naar de wal en daar verzameld en vernietigd of hergebruikt. Zo is er door de inspanningen van de vissers in de afgelopen twaalf jaar meer dan drie miljoen kilo afval uit de zee gehaald.

Om niet alleen de vissers en anderen die beroepshalve bij het werk op zee betrokken zijn, heeft de organisatie een reizende tentoonstelling opgericht, die vooral de kustgemeenten bezoekt. Deze tentoonstelling wil een breder publiek betrekken bij het werk van Kimo Nederland en België. In de afgelopen maanden was de tentoonstelling te zien in IJmuiden en vanaf vorige week kan men voor de tentoonstelling terecht bij het Inspiratiecentrum Grevelingen.

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt is bestuurslid van KIMO Nederland en België. Hij was dan ook heel blij dat de tentoonstelling nu ook voor drie maanden op de Brouwersdam is ingericht. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om te wijzen dat de tentoonstelling binnen het duurzaamheidstreven van de gemeente past. Verder wees hij erop dat het zuinig zijn op de zee ook economisch gezien voordelige kanten heeft. "Je vist niet meer, net als vroeger, drie keer dezelfde koelkast op".

Kinderen

Naast uitgebreide voorlichting over het schoonhouden van de zee met heel veel bijzonderheden, kan men natuurlijk ook veel zaken zien die uit zee zijn opgehaald en waarvan een deel is hergebruikt. Voor kinderen is een bezoek aan de tentoonstelling eveneens interessant. Er zijn verschillende spelletjes te doen en is veel te zien over wat men zoal in zee aantreft. Zo is er de maaginhoud van een zeevogel te zien, waarin veel plastic materiaal te vinden is. Ook zijn er spullen die gemaakt zijn van afval uit zee door kunstenaars.

De Kinderhoek

Op de tentoonstelling is een ruim aanbod aanwezig voor jonge kinderen. Voor kinderen is een speciale speelhoek ingericht met een groot memoriespel, bestaande uit houten blokken voor op de grond, Er is een kortdurende film over een krab in de Noordzee op een beeldscherm te zien, een lectuurtafel met verschillende leesboeken en kleurplaten, een zandbak om door middel van een stok met een draad en een magneet afval uit te vissen ('Fishing for Litter'). Er zijn voor de kinderen kleurplaten, een speciale brochure over 'Fishing for Litter' en een zoekplaat met wat er allemaal aan natuurlijke planten en dieren op de stranden te vinden zijn. Op iedere plaats waar de tentoonstelling staat, wordt getracht een kunstwerk van kinderen toe te voegen aan de tentoonstelling. Op deze wijze wordt getracht de vervuiling van de zeeën onder de aandacht te houden van kinderen.

Zie ook www.kimonederlandbelgie.org/ of www.icgrevelingen.nl