Afbeelding
Foto:

Dirkslandse dominee vertrekt naar Groningse universiteit

Als dominee Pleizier vanaf Dirksland naar zijn nieuwe woonplaats Groningen reist, komt een groot deel van zijn leven voorbij. In de Alblasserwaard was zijn eerste kerkelijke gemeente en hij heeft jarenlang in Amersfoort en omgeving gewoond. Eind december neemt Pleizier afscheid van de Hervormde Gemeente in Dirksland. De dominee wordt universitair docent praktische theologie aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen.

Door Martijn de Bonte

"In Dirksland ben ik straks drieënhalf jaar predikant geweest. Eigenlijk kom je dan nog maar net kijken, als je kijkt naar de lange traditie van de gemeente." De gemeente Dirksland schetst hij als een gewone volkskerk. "Het is een kerk waar iedereen zijn plek kan vinden. Er is een sterke binding tussen de kerk en het dorp. Soms raken mensen de kerk kwijt, dan is het mooi om te zien dat de kerk die mensen niet kwijtraakt. Daarin zie ik een parallel met het geloofsleven. Soms raken wij God kwijt, maar God laat ons mensen niet los."

Over God praten

"Hier op het eiland zijn er kerken in alle smaken. Van uiterst rechts tot evangelisch. Geloof en religie is een levend ding op het eiland. Als ik als dominee ergens binnenstap, kijken mensen er niet van op dat ik over God begin te praten. Er is veel ontvankelijkheid voor het geloof."

"Het is een stap die hele andere uitdagingen geeft," vertelt Pleizier over zijn nieuwe baan. Vanaf september is hij naast zijn werk als predikant al twee dagen per week werkzaam aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen. Vanaf 1 januari gaat hij fulltime aan de slag op de universiteit. Zijn werk bestaat uit het doceren van preekkunde en pastoraat aan toekomstige dominees. Dat gaat niet alleen over van het maken van een preek, maar ook over het preken zelf. De 'performance', zoals Pleizier het noemt. Om voeling te houden met de praktijk, hoopt hij in de toekomst regelmatig te blijven preken. Naast het doceren gaat Pleizier wetenschappelijk onderzoek doen naar (de pastorale) zorg in christelijke gemeenschappen. Hij wil bestuderen hoe het heil van God ingang vindt in een mensenleven en welke rol de gemeenschap daarin speelt. "Daar is nog niet zoveel onderzoek naar gedaan."

Aanleiding voor gesprek

Het preken in de kerk ziet Pleizier als een grote verantwoordelijkheid. "Je krijgt iedere week spreektijd van de gemeente. Je kunt niet zomaar wat uitproberen, want de preken hebben invloed op gedachten en mensenlevens. Je draagt week in, week uit een grote verantwoordelijkheid. Je bent bezig met het Woord van God." "Het ergste is een situatie waarin niks gevonden wordt van de preek," geeft Pleizier als antwoord op de vraag of je het als dominee voor iedereen goed kan doen. "Een preek moet altijd aanleiding zijn voor een gesprek, positief of negatief. Je moet als dominee wel de hele gemeente in het oog houden en door de tijd heen iedereen aanspreken."

Scheiding werk en privé

Ook tijdens zijn periode als dominee in Dirksland probeerde Pleizier regelmatig een zondag vrij te plannen. "Het is goed om soms zelf weer in de kerkbank te zitten, samen met het gezin." In de toekomst zal dat vaker gebeuren. Dat is niet de enige verandering. "Als predikant lopen werk en privé al snel door elkaar. Soms is er acute geestelijke zorg nodig, dat is niet vooraf in te plannen. Je bent altijd beschikbaar. Als dominee ben je aanwezig in diepte- en hoogtepunten in het leven van mensen, bij rouw en ziekte, maar ook bijvoorbeeld bij echtparen die een huwelijksjubileum vieren."

Bijdrage aan de kerk

Pleizier vindt het belangrijk om vakmatig met theologie bezig te zijn. "Ik heb eigenlijk altijd wel een lijntje met de universiteit gehad. Zo'n post voor universitair docent komt maar eens in de 10 of 15 jaar voorbij, want de theologie is in Nederland klein geworden. Het komt op je pad en ik wil in mijn nieuwe werk graag een bijdrage leveren aan de kerk." De kerk ziet Pleizier als een plek om samen het geloof te beoefenen. "In wat je samen doet als kerk, kan het geloof in beweging komen."

In de kerstvakantie verhuist Pleizier met zijn gezin naar Groningen. De nieuwe woning staat op fietsafstand van het centrum van de Martinistad. Wat hij gaat missen aan Goeree-Overflakkee? "Het strand van Ouddorp. Nu stappen we op zaterdagmiddag vier uur soms nog even in auto om een uurtje uit te waaien. En als ik nu over de brug terug naar het eiland rijd, denk ik: 'dit is een prachtig stukje Nederland'."