Bijzonder zacht met ook wat lichte regen

Aan het meestentijds fraaie en droge weer onder invloed van een uitgebreid hogedrukgebied boven het oosten van Europa, is nu een einde gekomen. Vooral op middellange termijn lijkt een opkomende westcirculatie op hoge breedten in te treden hetgeen zeker een wisselvalliger weerbeeld inluidt.

Woensdag kwam een eerste belegen oceaanstoring al met wat lichte regen langszij. We geraken in het wankele overgangsgebied tussen de tanende invloed van het net genoemde hoog boven Oost-Europa en oplevende depressieperikelen ten westen van ons. Die depressiebemoeienissen gaan helaas aan het langste eind trekken en geven tot en met het weekend doorgaans veel bewolking. Ook daarna blijven we vooralsnog in dat grensgebied vertoeven. In de periode tot en met zondag zal het regelmatig droog zijn in Zuidwest-Nederland, maar periodiek wat lekkage vanuit het veelal hardnekkig aanwezige wolkendek blijft toch wel mogelijk op de Eilanden.

Opvallend is dat de temperatuur veel te hoog blijft voor de eerste week van november. Overdag zijn maxima haalbaar tot wel 17-18 graden en vooral de nachten blijven zeldzaam zacht met 15 graden. De wind blijft tot in de volgende week in de vertrouwde zuidzuidwesthoek zitten en is meest matig. Op zondag hebben we waarschijnlijk de iets betere dag van het weekend: het is zo goed als droog.

Volgende week zien we steeds actiever wordende depressies via Schotland richting Noorwegen koersen terwijl de luchtdruk net ten zuiden van ons weer flink oploopt. Deels kan dat gunstig uitpakken daar we dan waarschijnlijk net in 't gebied bivakkeren waar het met de regenmomenten nog meevalt. Uitlopers van oceaanfronten schampen ons dan waarschijnlijk zonder dat er direct veel regen valt.

Op middellange termijn is er absoluut nog geen zicht op een eerste winterse speldenprik. Buien met (natte) sneeuw en matige vorst gedurende de nachten zijn er totaal nog niet bij voorlopig. Het kan al wel erg koud zijn begin november. In 1980 bleef het op de derde de hele dag iets onder nul in onze omgeving en we noteerden de vroegste ijsdag ooit. Op 7 november viel er een dik pak sneeuw met regionaal tot wel 15 centimeter witgoed. Daarna werd het evenwel snel zachter in het land.

Meer weerinfo eventueel via www.weerprimeur.nl en de winterprognose is er op 9 november.

Door: Marc Putto