Wethouder Tollenaar en directeur Van Oostenbrugge met een aantal Wsw-medewerkers. Foto: Wim van Vossen Fotografie
Wethouder Tollenaar en directeur Van Oostenbrugge met een aantal Wsw-medewerkers. Foto: Wim van Vossen Fotografie Foto: Wim van Vossen Fotografie

Webego: 'mensen met een arbeidshandicap verdienen onze steun'

GOEREE-OVERFLAKKEE - De doelstelling van de Participatiewet, die sinds januari van dit jaar van kracht is, laat aan duidelijkheid niets te wensen over. Alle mensen, ook zij die een beperking hebben, moeten als volwaardige burgers mee doen aan onze samenleving. "Met het tijdig omschakelen van productiebedrijf naar een meer begeleidend leer-werkbedrijf hebben wij essentiële stappen gezet op het terrein van de sociale werkvoorziening. Met deze aanpak hebben wij op dit onderwerp een duidelijke voorsprong bereikt ten opzichte van onze regiogemeenten. Het vangnet van de oude indicatiestelling Wsw binnen de participatiewetgeving is vormgegeven. Er valt geen doelgroep buiten de boot". Verantwoordelijk portefeuillehouder Frans Tollenaar en directeur Webego BV Henk van Oostenbrugge zijn blij met de positieve wending op een breed terrein van de sociale werkvoorziening in de gemeente Goeree-Overflakkee .

Door Jaap Ruizeveld

De financiële positie van de sociale werkvoorziening (het Binnenhof en later Webego BV) gaf jarenlang, eerst in de raden van de vier zelfstandige eilandgemeenten, en in 2013 ook in de gemeente Goeree-Overflakkee, aanleiding tot scherpe discussies. Negatieve publiciteit. Oplopende tekorten baarden zorgen. Politici drongen sterk aan op maatregelen teneinde deze neerwaartse financiële spiraal te stoppen en positief om te buigen. Onder de afdeling Uitvoeringsbedrijf Wsw werd Webego BV een zelfstandige onderneming binnen de gemeente Goeree-Overflakkee. Het bedrijf presenteerde recent de Jaarstukken 2014 met daarin aansprekende rekenresultaten. Het was daarom opvallend dat het document, geplaatst op de lijst Ingekomen Stukken bij de raadsvergadering van 15 oktober, op dat moment niet in de politieke belangstelling stond. Desgevraagd bevestigt wethouder Tollenaar dat er in die vergadering geen opmerking of vraag over de jaarstukken is gesteld. "Ik had het wel verwacht", voegt hij er aan toe. "Juist omdat er door de getroffen maatregelen naar een zo positief mogelijk eindresultaat is toegewerkt, waarmee met incalculeren van de bezuinigingen, ook van het Rijk, er zonder de gezette stappen en keuzes er anders een tekort dreigde te ontstaan dat kon oplopen tot 2.4 miljoen euro. Nu bleef het eindresultaat staan op iets meer dan 81.000 euro negatief (zie kaderstukje Jaarcijfers Webego BV 2014).

Onderscheiden

Wethouder Tollenaar en directeur Van Oostenbrugge geven inzicht in de ontwikkelingen die op het gebied van de sociale werkvoorzieningen plaatsvonden en plaatsvinden. Het uitvoeringsbedrijf Webego BV, zoals gemeld een afdeling van de gemeente Goeree-Overflakkee, heeft een bestand van rond 265 mensen. Webego BV onderscheidt zich door ontwikkeling van arbeidsvaardigheden toe te passen in een werkomgeving. Dit betekent dat arbeidsvaardigheden worden ontwikkeld tijdens het werken. Hiervoor heeft Webego verschillende soorten werkzaamheden, die zijn afgestemd op een zo regulier mogelijke omgeving. Dat kan zijn met werk in de beschutte omgeving, in de vestiging aan Pascal in Middelharnis. Het accent van de activiteit ligt dan o.a. op verpakkingswerk en het aanbrengen van etiketten. Daarnaast vervult Webego BV een rol bij begeleid werken en bij detachering. Op deze onderwerpen komen wij in dit artikel terug.

Integratie

"Ik ben trots op onze mensen", zegt Tollenaar. "Dat wil ik graag vooraf stellen. Er is de afgelopen tijd veel huiswerk verricht. We bogen ons over de vraag op welke wijze er een integratie kon plaatsvinden. Gedachten, het proces, startte feitelijk al vóór de herindeling. Niet verwonderlijk, omdat je zag aankomen dat er zich in de sociale werkvoorziening wijzigingen aankondigden. De integraliteit van de nieuwe wet maakte een herbezinning op de uitvoering van arbeidsontwikkeling en toeleiding naar de arbeidsmarkt noodzakelijk. Een belangrijk aspect is ook dat de instroom van Wsw-medewerkers met de komst van de Participatiewet is gestopt. Voor de gemeente betekent dit alles, dat een nauwere samenwerking met de markt (zowel lokaal als regionaal/landelijk) nodig is. De benoeming van een Raad van Advies geeft daarbij een positieve invulling aan de nauwere samenwerking met marktpartijen", zegt wethouder Frans Tollenaar. Hij is blij met de oprichting én de samenstelling van dit nieuwe adviesorgaan.

Sociaal Domein

Terug naar de aanzet en de genomen stappen. De toekomstige opdracht moest goed worden geformuleerd. Er zijn keuzes gemaakt. Er is vorm gegeven aan de nieuwe aanpak. Dat alles wordt verder doorgezet. Medio 2016 kan integratie in het Sociaal Domein plaatsvinden". De herindeling heeft als een katalysator gewerkt, vult Van Oostenbrugge aan. "Immers, de Gemeenschappelijke Regeling viel weg. Het was het moment te bezien of de activiteiten van Webego binnen of buiten de gemeente moesten worden gezet. Dat moet je uitkristalliseren. Invullen zoals o.a. het in stand houden van de BV. De publieke taak is helemaal binnen de gemeente getrokken. De keuzes hebben zichtbaar effect gesorteerd op de bedrijfsvoering".

Iedereen werkt

"Iedereen binnen Webego BV heeft werk, binnen de eigen muren in de beschutte sfeer of daarnaast begeleid of gedetacheerd op de reguliere arbeidsmarkt. Tot het eind van dit jaar is de orderportefeuille gevuld en de vooruitzichten zijn positief. Dat geldt niet alleen voor onze positie op het eiland, maar ook in de regio. Onze marges worden beter. We liggen ook dit jaar op koers wat het rekeningresultaat betreft. Daaruit blijkt dat de gunstige ontwikkeling van 2014 geen eendagsvlieg is geweest. Wij slagen er steeds beter in om ons bedrijf te positioneren. We investeren in activiteit om steeds meer met de markt samen te werken. Via de BV slagen wij er in commerciële opdrachten binnen te halen", vertelt directeur Henk van Oostenbrugge. Externe activiteiten waarbij onze mensen zich presenteren zijn o.a het scooterproject, de bewaking van de parkeerterreinen bij de stranden in de zomermaanden en schoonmaakwerkzaamheden.

Werk

"Door betere bedrijfsresultaten zijn wij inmiddels een meer serieuze partner voor het reguliere bedrijfsleven", zegt Van Oostenbrugge. "Het blijft lastig, maar wij doen veel aan marktbewerking. Mensen met een arbeidshandicap mogen er zijn en verdienen kansen. Dat is onze motivatie en insteek. Wij dragen in onze contacten uit dat onze mensen iets kunnen betekenen in de bedrijven. Het bedrijfsleven heeft arbeidsplaatsen. Wij hebben mensen in onze bestanden die in staat zijn om een redelijke mate van arbeidsproductiviteit te creëren. Dat argument moet je met elkaar objectief uitwisselen. Biedt je als ondernemer zo iemand een kans, dan ben je ook maatschappelijk ondernemer. De trots die uitstraalt als men binnen het reguliere bedrijf aan de slag kan, is enorm.

Verantwoordelijkheid

Tollenaar wijst nog eens op de koerswijzigingen die zijn aangebracht. "Naast de verzakelijking van de wetgeving, zullen wij onze doelgroepen nu en in de toekomst blijven bedienen, benadrukt hij. De doelstelling is om mensen door te laten stromen naar reguliere arbeid. Maatwerk leveren, daar gaat het om. Daarbij staan de individuele capaciteiten van onze medewerkers centraal. De afdeling Uitvoeringsbedrijf Webego BV houdt scherp in de gaten welke arbeidsvaardigheden de medewerkers hebben die op afstand staan tot de arbeidsmarkt. Wij dragen verantwoordelijkheid en zorg voor hen. Nu en in de toekomst. Daarom is het budget dat in de Meerjarenbegroting is opgenomen blijvend noodzakelijk".

Raad van Advies

Woensdagmiddag 7 oktober is de Raad van Advies voor Webego BV in Middelharnis officieel gestart. De Raad van Advies is een adviesorgaan voor de directie van Webego BV en is bedoeld om de lokale ondernemers van Goeree-Overflakkee meer te betrekken bij de activiteiten en uitdagingen van het uitvoeringsbedrijf en de opgaven vanuit de Participatiewet.

De Raad van Advies geeft uitvoering aan de vastgestelde Scenariostudie Wsw, waarin een werkwijze wordt voorgesteld voor het herpositioneren van de doelgroepen uit de sociale werkvoorziening binnen de nieuwe Participatiewet, die zoals gemeld in januari 2015 is ingevoerd. Deze wet voegt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een deel van de Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wa-jong) samen. Daarnaast zet de Raad van Advies zich er voor in om meer ondernemers te laten inzien dat werknemers met een beperking ook voor hun bedrijf van waarde kunnen zijn.