Huurlasten Wmo-hulpmiddelen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De beantwoording van vragen die SGP-er Van der Boom namens zijn raadsfractie heeft gesteld inzake huurlasten van Wmo-hulpmiddelen, geven - in het antwoord van burgemeester en wethouders - een inkijk in de overeenkomsten van de gemeente op dit terrein en in de daaraan verbonden financiële kosten.

Door Jaap Ruizeveld

Zo betaalt de gemeente voor een fiets met ondersteuning aan Welzorg een bedrag van € 172,95 per maand. In gevolge de Wet maatschappelijke ondersteuning is de gemeente verantwoordelijk voor het verlenen van individuele voorzieningen aan burgers met een beperking ter compensatie voor de beperkingen die zij ondervinden in hun mobiliteit.

Met ingang van februari 2014 is op basis van een Europese aanbesteding een contract gesloten met Welzorg. Deze overeenkomst heeft een looptijd van drie jaar met de mogelijkheid van twee keer een jaar verlenging. Met de aanbesteding werd beoogd zo goed en zo financieel gunstig mogelijk invulling te geven aan de compensatieplicht bij Wmo-hulpmiddelen, die realiseerbaar, resultaatgericht en op maat gemaakt is bij de echte behoefte van de cliënt. De te huren Wmo-hulpmiddelen die volgen uit de indicaties zijn onderverdeeld in een aantal categorieën. Een fiets met trapondersteuning is, zo schrijft het college aan de SGP, een gecombineerde voorziening waarbij de huurprijs wordt samengesteld uit de huurprijs van een fiets en de huurprijs voor de toevoeging van een aandrijf- of trapondersteuning.

Correct

De huurprijs van Welzorg is gebaseerd op de kosten van de voorziening in relatie tot de omvang van de uitstaande huurmiddelen. Een indicatie voor een aandrijf- of trapondersteuning wordt niet snel gegeven. Afgewogen wordt of een scootmobiel of elektrische fiets niet voorliggend is en of de voorziening eventueel niet algemeen gebruikelijk is. Bij een rolstoel met aandrijfondersteuning wordt beoordeeld of degene die de rolstoel duwt daarbij ondersteuning nodig heeft. De door Welzorg in rekening gebrachte huurprijs voor een fiets met trapondersteuning is in overeenstemming met de overeenkomst en dus correct, schrijft het college in haar raadsbrief.