Het Zuiderdiep scoort het hoogste aantal bezoekers per vierkante meter zwemwater.
Het Zuiderdiep scoort het hoogste aantal bezoekers per vierkante meter zwemwater. Foto:

Zwembadbezoek op het eiland onder het landelijk niveau

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een reactie op aanvullende vragen van de raadsfractie VKGO over samenvoeging van de drie zwembaden in de gemeente, stelt het college dat, naast de financiële taakstelling, het doel is een nieuwe stichting te formeren, gericht op sport en recreatie. In de startfase betreft het nog de drie zwembadcomplexen, later zal het verbreed worden naar andere accommodaties.

Door Jaap Ruizeveld

Alle partijen vinden het wenselijk om de exploitatie en het beheer onder één eenheid te brengen. Een en ander blijkt uit de intentieovereenkomst tussen de gemeente, de stichting De Gooye en de Stichting Olympia.

Naar aanleiding van de raadsvragen over de bezettingscijfers van de drie baden en mogelijk onvoldoende presteren van complex De Staver, meldt het college dat alle drie de zwembaden onder het landelijk gemiddelde scoren. Dit wordt verklaard door de hoeveelheid zwemwater op en rond het eiland Goeree-Overflakkee.

Zonder zomersluiting zou het zwembad De Staver vermoedelijk meer bezoekers trekken, maar daar staat een stijging van de kostenpost tegenover. In het overzicht van bezoekers per m2 zwemwater zijn de cijfers voor de binnenbaden 't Zuiderdiep 186, De Staver 154 en De Gooye 170. Landelijk is dit 225-275. Alleen 't Zuiderdiep heeft een buitenbad en dat scoort het cijfer 20, terwijl landelijk 50-60 wordt aangegeven.