De druk bezochte avondsessie.
De druk bezochte avondsessie. Foto: Jaap Ruizeveld

Na schildercursus met je eigen kunstwerk naar huis

OUDDORP - "Gezellig ontspannen. Even je gedachten op andere zaken richten. Samen zijn en toch individueel proberen creatief iets leuks op het doek te brengen. Kijken waartoe je als amateur in staat bent en uiteindelijk met je eigen kunstwerk naar huis kunnen gaan. Kan je je een mooiere aankleding van een muur of wand in je huis voorstellen?" Dit zijn enkele reacties van cursisten die deze weken deelnemen aan de schildercursus die onder leiding van Rolf Harskamp uit Den Briel wordt gehouden in zaalruimte bij het kerkelijk centrum van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Een twintigtal cursisten, voornamelijk afkomstig van de Kop van Goeree, is gedurende 5 tot 6 lesmomenten op dinsdagmorgen of dinsdagavond aan de slag. De animo om zelf te schilderen is hartverwarmend, vertelt Harskamp die deze lessen al eerder in Den Briel en ook zelfs bij hem thuis organiseerde. En er is nog een aspect dat bij deze activiteit aandacht verdient. Van het lesgeld (55 euro) wordt namelijk steeds 25 euro bestemd voor een goed doel. Daarbij wordt aandacht besteed aan crowdfunding, de alternatieve wijze om projecten te financieren. Een fenomeen dat door Koningin Maxima op de wereldkaart is gezet.

Onder leiding van Hartkamp wordt eind april - begin mei 2016 een interkerkelijke reis gemaakt naar Israƫl. Voor deze excursie met bezoeken aan talrijke Bijbelse plaatsen hebben zich inmiddels 32 personen, voornamelijk eilanders, aangemeld. Tijdens deze reis worden het geld overhandigd. Aan een Baptistengemeente in Bethlehem die al 14 keer te maken kreeg met aanslagen en ook aan schoolprojecten in Jericho en Jeruzalem.

Helpende hand

De schildercursus omvat gemiddeld vijf bijeenkomsten. Maar als een deelnemer niet alle geplande tijdstippen kan komen, dan wordt er wel een zesde mogelijkheid aangeplakt, vertelt Rolf Hartkamp. "Cursisten zijn vrouwen en mannen van middelbare leeftijd, maar in meerderheid senioren. Zij kunnen kiezen uit een ochtendprogramma, op dinsdag van 09.30 tot 11.30 uur of een avondsessie van 19.30 tot 21.30 uur. Rolf probeert jaarlijks 2 tot 3 cursussen te organiseren. Hij geniet ervan om de deelnemers enerzijds te mogen begeleiden, anderzijds ook veel ruimte te bieden aan eigen creaties. "Streng en rechtvaardig", zegt hij lachend, daarbij doelend op de momenten dat hij - als helpende hand - iets verandert aan het werkstuk dat de cursist ontwikkelt.

Onderwerpen

Hartkamp draagt in hoofdzaak de onderwerpen aan die geschilderd kunnen worden. Voorbeelden te over. Dat laat onverlet dat sommige cursisten met een eigen idee of onderwerp, foto of kaart, zich presenteren. Dat kan natuurlijk. Je zal maar naar de Himalaya zijn geweest. Dat beeld wil je natuurlijk op je eigen doek neerzetten en aan het eind van de cursus aan de muur van je woonkamer plaatsen. Ook dichterbij scoren onderwerpen. Vooral de markt met toren van Goedereede is in trek. "Wij hebben veel plezier", zegt Rolf. "Saamhorigheid, sociale binding. Men toont interesse in elkaar. Kijkt eens bij een ander op het doek. Er wordt veel gelachen en anderzijds inspannend gewerkt. Soms zijn er onderwerpen waarvan ik denk: dat is een lastige opgave, en dan verbaast het je dat de cursisten het voor elkaar krijgen. Zo'n onderwerp in deze sessie was Anemonen schilderen". Creativiteit aan de Dorpstienden, het is een genoegen om daar eens om de hoek van de deur 'in het hobby-atelier' te kijken.

Contact

Heeft u ook belangstelling en interesse om een cursus schilderen te volgen? Dat kan in de volgende sessie, die medio januari 2016 zal worden georganiseerd. U kunt zich opgeven bij contactpersoon Cees van Koppen in Ouddorp, mailadres: c.vankoppen@online.nl. Natuurlijk kunt u ook vooraf eerst informatie inwinnen.

Hartkamp met zijn cursisten op de dinsdagmorgen.