Leegkomende kerkgebouwen

Herbestemmingen

De organisatie Kerkelijk Waardebeheer heeft hulpmiddelen ontwikkeld voor kerkbesturen, die besluiten moeten nemen over de toekomst van kerkgebouwen. In de komende tijd zullen heel wat rooms-katholieke en protestantse kerken verdwijnen, die niet bij derden terecht moeten komen. Gelovige christenen worden steeds minder in aantal. Daarom moeten we zorgvuldig besluiten worden genomen. Het beleid voor deze kerkgebouwen is geen doel op zichzelf, maar wel moet het goed pastoraat optimaal worden ondersteund. De genoemde organisatie wil daarbij graag hulp bieden.

Raadgevingen

Het gebruik door andere demoninaties moet niet mislukken. Erg is het als kerkgebouwen voorgoed moeten verdwijnen! Goed is het dat geen medegebruik past bij de oorspronkelijke functie van het kerkgebouw. Soms zijn er mensen die de kerkgebouwen willen overnemen. De prijs is wel afhankelijk van de bestemming. Wel is de kerkgemeenschap ervoor, dat de gebouwen niet voor alles en nog wat bestemd moeten zijn. De geloofsgemeenschappen, die met geld en goed destijds de kerken deden bouwen, moeten daarin eerlijk gekend worden.

Geen winstoogmerk

Het Kerkelijk Waardebeheer is er juist voor opgericht, omdat gelovige protestantse gemeenten en rooms-katholieke parochies steeds indringender worden bestookt met vragen over het beleid in de toekomst. Jammer is het dat het aantal kerkelijke werkers aan het dalen is. In de komende Februarimaand zullen er een viertal regionale bijeenkomsten worden gehouden, waarop het stappenplan duidelijk wordt toegelicht.

Door: ds. W. Chr. Hovius