Afbeelding
Foto: Sam Fish

"Het eilandgevoel is niet echt te omschrijven"

"TOF is vorig jaar rond deze tijd opgericht door een paar trotse inwoners", begint ze. "We zijn mensen gaan verzamelen die iets konden bijdragen en zo zijn we begonnen met de opzet". De populaire stichting bestaat inmiddels uit tien bestuursleden en zo'n dertig toffe lui die af en toe bij elkaar komen om de nieuwe stappen te bedenken. "Het was heel apart. Ik maakte de Facebookpagina voor TOF aan en daarna ging ik boodschappen doen. Maar toen ik thuis kwam had de pagina al driehonderd likes, zonder dat ik ook maar iets had gedaan aan promotie!" vertelt ze blij. "Maar blijkbaar hadden mijn vrienden gezien dat ik de pagina had gemaakt en zij hebben hem meteen geliked, waardoor hun vrienden de pagina ook op hun tijdlijn kregen".

"Nog toffer is natuurlijk het magazine dat we in maart hebben uitgebracht", zegt Anne. "Ook echt heel leuk dat Richard Groenendijk eraan mee wilde werken. We zitten nu alleen wel een beetje te twijfelen over wie we in de najaarseditie op de voorpagina kunnen doen".

Het fijne Flakkee

"Ik heb altijd op Flakkee gewoond en ik zou ook echt alleen verhuizen als het zou moeten voor werk. Ik zou vooral het vriendelijke missen, de mensen die gedag zeggen", vertelt Anne. "Je hebt hier ruimte, rust, strand, natuur en familie. Het echte eilandgevoel, maar dat is niet echt te omschrijven. Het is een beetje wat een Fries heeft. De mentaliteit en wat we uitstralen naar buiten. Daarnaast is het ook heerlijk dat je hier met een paar stappen in de polder staat. Lekker wandelen of hardlopen en genieten van de frisse lucht".

"Ik moet ook zeggen dat er best veel dichtbij te vinden is. Met een half uur ben je al op het strand of in de stad", vindt Anne. "Het is denk ik gewoon een kwestie van wennen, dat reizen. Dan valt het allemaal wel weer mee. Veel mensen roepen altijd dat er niks te doen is, maar als er dan iets wordt georganiseerd wordt, dan komen ze niet. Het is nooit goed genoeg voor sommige mensen".

"Daar tegenover staat dan wel dat je niks kan doen op zondag, maar dat ik daar nou echt zo heel veel last van heb is ook weer niet waar", zegt ze. "We zijn hier al super goed bezig met vernieuwing, kijk naar de duurzaamheid, maar als we alle handen inéén slaan, dan kunnen we nog zo veel meer. Als we alle initiatieven naast elkaar neerleggen, dan kunnen we echt grote dingen doen".

Veranderen

"Ik denk dat de wegen van en naar Flakkee wel verbeterd kunnen worden", zegt Anne. "Ze kunnen veel veiliger en je staat eigenlijk altijd in de file. En daarnaast moeten we er met zijn allen voor zorgen dat de voorzieningen die we nu hebben niet nog verder achteruit gaan. Tijden veranderen natuurlijk en we hebben internetwinkels, maar stel je eens voor dat D'n Diek er over tien jaar niet meer is. Dat zou toch super zonde zijn?!"

Toekomst

"Het eiland heeft veel ambitie, het toerisme wordt steeds beter door de eilandmarketing en nu we één gemeente zijn is het ook wel makkelijker. Er is geen onderlinge onenigheid meer. En ik denk dat we ons de komende jaren steeds verder gaan ontwikkelen als eiland", denkt Anne. "Het inwonersaantal zal wel blijven groeien, maar ik hoop niet dat dat ten koste zal gaan van de rust en de ruimte".

Favoriete plek

De buitendijken, daar vind ik het zo mooi. Je hebt het water en de rust en je kan heel ver voor je uit kijken. Echt heel mooi.