Onder toeziend oog van fusiebegeleider Frans van Nimwegen (m.) en van de voltallige besturen van de twee huurdersverenigingen ondertekenen hun voorzitters Maarten van der Klooster (l.) en Hans Muller de intentieverklaring. Foto: Hans Villerius
Onder toeziend oog van fusiebegeleider Frans van Nimwegen (m.) en van de voltallige besturen van de twee huurdersverenigingen ondertekenen hun voorzitters Maarten van der Klooster (l.) en Hans Muller de intentieverklaring. Foto: Hans Villerius Foto: Hans Villerius

Huurdersverenigingen slaan de handen ineen

MIDDELHARNIS – Na zo'n jaar of twee van voorbereiding, zijn twee huurdersverenigingen op het eiland zo ver dat ze gaan fuseren. Het zijn de verenigingen 'Woonbelang' te Middelharnis en 'Uw belang Ons belang' te Dirksland die op 1 mei 2016 samen verdergaan als één organisatie: Huurdersvereniging Goeree-Overflakkee. Om dit te bekrachtigen, ondertekenden maandagavond 2 november jl. in het Dienstencentrum te Middelharnis de voorzitters van beide huurdersverenigingen een intentieverklaring.

Door Hans Villerius

"Een mijlpaal in een traject dat best even geduurd heeft", zo noemde drs. Frans van Nimwegen dit moment. Eind augustus werd hij door de twee huurdersverenigingen gevraagd om als fusiebegeleider op te treden. Beide verenigingen waren hier al geruime tijd mee bezig, maar het lukte niet om dusdanig op één spoor te komen dat fusie mogelijk werd. Nadat Van Nimwegen zich aan het fusietraject verbond had, bleek het in korte tijd wel te lukken. In het verleden was hij commissaris bij woningcorporatie FidesWonen. En door inbreng van zijn kennis en wetenschap van wat er speelt en van welke gevoeligheden er liggen op dit gebied kregen onder zijn leiding de fusieonderhandelingen een heilzame wending. Tot ieders verbazing lag er in korte tijd een fusie-ontwerp. "We zijn op een frisse en open manier te werk gegaan", lichtte Van Nimwegen maandagavond toe "en door de wil en inzet van alle partijen is het heel snel tot resultaat gekomen". Het ondertekenen van de intentieverklaring is een stap in de goede richting, zo gaf de fusiebegeleider aan, maar hij benadrukte dat er nog veel werk wacht met het invulling geven aan alles, zoals het koppelen van beide verenigingen, het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl, het maken van een nieuwe website, het verdelen van taken, enz.
Het was de wens van de twee huurdersverenigingen om één te worden, de krachten te bundelen en samen sterker te staan. "De functie van de huurdersvereniging wordt in de toekomst steeds belangrijker, zowel richting gemeente als richting de huurder, en met de nieuwe wetgeving die op komst is wordt haar rol groter", zo gaf Van Nimwegen aan.
De naam Huurdersvereniging Goeree-Overflakkee, zo vervolgt hij, ziet op het werkgebied van de nieuw te vormen vereniging. "Ze dekt het hele eiland. Dat biedt dus ook mogelijkheden voor de andere huurdersverenigingen op het eiland."

Belangenbehartiging

Het doel van de huurdersvereniging is, in ruime zin van het woord, de belangen van huurders behartigen op het gebied van wonen. Dit door overleg te voeren met o.a. de woningcorporaties, de gemeente en met andere instellingen die zich bezighouden met sociale woningbouw en de verhuur hiervan. Ook zet ze zich in als er problemen zijn met betrekking tot de leefomgeving of voor andere zaken die van belang zijn voor de huurders. Ook individuele klachten worden behandeld. Voor al deze inspanningen betalen de leden overigens slechts een minimale contributie van momenteel € 5 per jaar.